29 aprilie 2015

Books of a Week of April - Part 2


Ce am mai citit săptămâna trecută? Bineînţeles că am continuat cu celelalte două cărţi despre prietenia dintre un iepuraş şi un arici, şi anume Ce-ţi aduci aminte? şi Cadou de ziua ta. Cea de-a doua a fost declarată de Mathias ca fiind cea mai frumoasă şi bineînţeles, preferata lui. Poate pentru că îi plac foarte mult surprizele şi cadourile? Cui nu i-ar plăcea? :)


Este atât de frumos înfăţişată prietenia în cărţile din această serie, cu bucuriile şi momentele ei mai puţin plăcute, cu concesii făcute de dragul celuilalt, cu respect reciproc faţă de sentimentele şi dorinţele lor, cu recunoaşterea greşelilor pentru a păstra armonia acestei minunate prietenii. Mă bucur enorm că Mathias a îndrăgit aceste poveşti, simple, dar pline de învăţăminte şi de mesaje frumoase, pe care îmi doresc să le poarte cu sine şi să le cunoască în mod autentic, construindu-şi prietenii adevărate.

  










Tot despre prietenie este vorba şi în această carte atât de colorată şi frumos ilustrată de Tony Wolf, Prietenii din Pădurea Fermecată, de la Editura Crişan. Locuitorii pădurii fermecate sunt foarte harnici şi pricepuţi, se ajută unii pe alţii şi petrec împreună momente pline de veselie. Cartea găzduieşte trei figurine tare drăgălaşe, trei personaje ale cărţii, cu care Mathias s-a jucat de când avea vreun anişor şi eu îi citeam despre Iepureanu, despre Piticul tâmplar sau despre Şoricina. Cutiuţele cu clapete magnetice în care sunt aşezate aceste figurine au suferit de-a lungul timpului multe reparaţii, închisul şi deschisul în mod repetat reprezentând o joacă foarte captivantă cu un an jumatate, doi în urmă. :)


Bineînţeles că cele trei personaje au fost puse la treabă, când Mathi a repetat dialogurile din carte dintre Iepureanu, care îl roagă pe Piticul tâmplar să-l ajute cu reparaţia căruciorului pentru legume, sau dintre Iepureanu fermierul şi Şoricina, o bucătăreasă tare pricepută la a prepara prăjituri cu mere şi torturi cu morcovi, care avea ca ajutoare în bucătărie vreo douăzeci de buburuze!



Dacă nu l-aţi cunoscut încă pe Tinel, ursuleţul care iubea dulciurile, atunci vă spunem noi despre el! Şi nu doar despre Tinel, ci şi despre banda periculoasă a marelui Bak Terius! Au, dinţii mei! se numeşte această carte şi îi învaţă pe copii, prin intermediul mesajului Doctorului Reiko, cât de important este să nu mănânce multe dulciuri şi să aibă grijă de dinţişorii lor.


Tinel află pe propria piele cum este să nu ţii cont de acele bacterii ticăloase care se bucură de dulciurile mâncate în cantităţi mari şi care îşi sapă ascunzători în dinţişori şi măseluţe, formându-le carii. Stomatologul îl scapă pe Tinel de banda de Bak Teriuşi în cele din urmă şi îl învaţă cum să-şi îngrijească dantura pe viitor. Mathias este de fiecare dată înduioşat de suferinţa ursuleţului şi se bucură atât de mult când toate bacteriile sunt alungate de intrumentele stomatologului.


Următoarea carte, numită Alertă la Zoo! face parte alături de Au, dinţii mei! dintr-o serie superbă de şase cărţi, cu dvd-uri anexate, în patru limbi (română, engleză, germană şi franceză), serie publicată la Editura DPH. Vă recomandăm sincer toate aceste şase cărţi, pentru că sunt superbe! Pe a doua dintre ele am recitit-o tot săptămâna trecută.


Oare ce să fie acela un wombat? Să fie oare un monstru cu dinţii mari, care zboară, aleargă foarte rapid şi mai are şi carapace pe deasupra? Să fie atât de periculos încât să le provoace teamă până şi elefantului sau leilor? Acestea erau zvonurile care începuseră să circule în grădina zoologică, după ce papagalul a tras cu urechea la discuţia a doi îngrijitori de la Zoo. Se anunţa sosirea unui wombat, tocmai din Australia, wombat despre care nimeni nu ştia nimic, dar despre care ajuseseră toţi locuitorii grădinii zoologice să creadă că este tare fioros. Oare cât de departe de realitate ajung să fie zvonurile şi închipuirile tuturor? :)


Văzându-l foarte încântat de descrierea micuţului wombat şi de amprenta labuţei acestuia, i-am pregătit lui Mathias un set de carduri cu alte animale şi amprentele lor, pe care le-a potrivit, le-a comparat şi le-a aşezat în ordinea numărului de degete pe care le are fiecare. :) A pronunţat numele celor şase vietăţi şi în engleză, le-a studiat înfăţişarea şi a revenit la urma din carte a lăbuţei de wombat pentru a o compara cu celelalte. Cardurile se găsesc în format pdf pe pagina Montessori for Everyone, alături de alte materiale foarte utile.


Despre Eric Carle şi cărţile acestuia, ilustrate într-un mod atât de original şi captivant, nu ştiu câte lucruri au mai rămas nespuse. Lui Mathi i-au plăcut de mic, iar acum le explorează cu alţi ochi, cu alt interes, descoperind încă lucruri noi în grafica lor. 1, 2, 3, hai la Zoo s-a potrivit foarte bine cu tema cărţii anterioare, însă de această dată poveştile le-am creat noi. A numărat toate animalele, a cercetat cu atenţie cartea în căutarea micuţului şoricel prezent pe fiecare pagină, ascuns printre celelalte animale şi am discutat împreună despre unele dintre vietăţile din trenul către Zoo.

 
Cu aceste cărţi ne-am delectat noi în săptămâna din urmă. Sper că v-au plăcut şi că v-au trezit interesul. Vă vom mai povesti şi despre altele, însă până atunci vă dorim lectură plăcută!

M. 3 ani şi 3 luni

20 aprilie 2015

Books of a Week of April - Part 1


De săptămâna aceasta, ne-am hotărât să vă prezentăm cărţile pe care noi le citim împreună, vreme de şapte zile sau seri, indiferent de numărul lor. Mathias este foarte pasionat de cărţi, de lectură şi de felul în care se combină literele pentru a forma cuvinte. Aşa că nu pierdem nicio ocazie de a citi. Sunt cărţi pe care le reluăm câteva seri la rând, pentru că aşa îşi doreşte el, ori seri în care îşi alege de fiecare dată altă carte. Există dăţi în care îi propun eu cărţile, pentru a introduce o nouă temă de activităţi pentru zilele următoare sau pentru a completa un subiect pe tema căruia deja ne-am jucat şi am lucrat. Încerc pe cât posibil să vin în întâmpinarea nenumăratelor lui întrebări despre orişice cu diverse cărţi cu povestioare şi imagini, prin care să îi explic mai bine şi mai clar lucrurile sau situaţiile faţă de care îşi exprimă el curiozitatea. Însă de cele mai multe ori, we read just for fun. :)


Am început săptămâna trecută cu minunata carte Uite ce-a ieşit din ou, de Margaret Wise Brown, pe care Mathias a descoperit-o aşezată alături de iepuraşul şi oul de raţă din poveste. A fost foarte încântat de cele două personaje ale cărţii, şi mai ales de încercările iepuraşului de a ghici ce se află în ou. Vă daţi seama că am avut şi noi propriile variante, care mai de care mai haioase, pentru ceea ce ar putea conţine oul misterios. L-am rugat să deschidă oul cel bleu exact înainte de a afla din carte ce va ieşi din el şi a fost foarte bucuros să descopere o răţuşcă, precum în poveste. De menţionat, că şi-a dorit să-i pună şi un nume iepuraşului din carte, iar acesta a fost Norişor. :)


Următoarele cărţi citite zilele trecute au fost două dintre titlurile acestei colecţii foarte frumoase de patru cărţi create de către Paul Stewart şi Chris Riddell. Aceste cărţi despre prietenie au reprezentat unul dintre cadourile primite de Mathias de la iepuraş. Noi am citit deocamdată Bulgăraş de Primăvară şi Dorinţa Iepuraşului. I-au plăcut foarte mult peripeţiile prin care trec ariciul şi iepuraşul în cele două poveşti minunate şi a hotărât că Norişor este şi protagonistul un pic uituc şi cam fricos al acestor cărţi. :) Noi le-am citit de câteva ori pe fiecare, aşa de mult ne-au plăcut. Mai jos vă arătăm doar câteva pagini din cele două cărţi, pe-ale căror istorioare vă lăsăm să le descoperiţi singuri, alături de celelalte titluri ale colecţiei.



Printre atâţia iepuraşi şi poveştile lor, s-a strecurat şi cartea Usborne Very First ABC, deosebit ilustrată şi foarte utilă din mai multe motive. Aceasta prezintă literele mici de tipar, cu care Mathias s-a familiarizat deja, introduce cuvinte noi în limba engleză, susţinute de imagini superbe, iar detaliile încântătoare ale acestora din urmă reprezintă startul unor noi conversaţii pe diferite teme. Noi am identificat literele mici, le-am asociat cu cele mari de tipar, apoi am pronunţat şi am tradus cuvintele din carte în română, iar pe cele aflate la plural, le-am trecut şi la singular în ambele limbi. 



Aşa cum v-am zis, imaginile cărţii ne-au îndemnat la conversat. Am vorbit despre ce sunt zmeiele şi despre cum se înalţă acestea, de ce nu se prea înţeleg câinii cu pisicile sau de ce în unele nopţi se văd stelele pe cer, iar în altele nu. :) Cărticica aceasta încântătoare va mai reveni în activităţile şi jocurile noastre cu litere şi cuvinte. Noi am achiziţionat-o cu ceva vreme în urmă de la Micul Cititor şi v-o recomandăm cu mare drag, alături de toate celelate cărţi ce ne-au încântat pe noi săptămâna aceasta. Lectură frumoasă vă dorim!

M. 3 ani şi 3 luni

12 aprilie 2015

Happy Easter, Happy Spring!

 Rejuvenate! ’Tis spring.
Cruel winter’s lost its cling.
We wake across this earth
To welcome its rebirth.
Give praise and with a joyful voice sing.
 
  ’Tis time of spring. Rejoice!
Reverence with glad noise.
In flowered meadows meet
To dance with merry feet.
Bring lutes, flutes, drums and resonant voice.
 


Reflect. Again. . . ’tis spring.
Robin’s on the wing.
Lean upon a fruited tree.
Hear the drone of honeybee.
Breathe the bloom of lovely lilac sprig.

 
 

’Tis time. Reconcile.
Greet each creature with a smile.
As Christ for us bled tears
To banish our worst fears,
See everyone as God’s dear child.
 
’Tis season to re-grow.
Heed nature’s lead below.
Each gift you have to nourish
Must be shared to flourish.
Replenish bounties God did you bestow.
 
’Tis Spring by Andrea Dietrich
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...