9 septembrie 2015

Despre insecte...


Tema în jurul căreia ne-am organizat majoritatea activităţilor din luna august a fost cea a insectelor, cu accent pe albine, fluturi şi buburuze. Ideea a fost să aflăm mai multe despre albine, de care se leagă îndeaproape viaţa florilor studiate înainte, însă nu ne-am rezumat doar la acestea. Materialele folosite ne-au oferit informaţii despre multe alte insecte şi astfel ne-a luat ceva vreme până să ne plictisim de această temă.

Cardurile Usborne Nature Cards - Bugs, de la Editura Usborne, ne-au fost de mare ajutor. Cu imagini foarte frumoase şi fel de fel de informaţii pe ambele feţe, le-am folosit pentru a le potrivi cu unele figurine pe care le aveam şi pentru a pronunţa împreuna numele unora dintre insecte în limba engleză.

Apoi am folosit carduri printate cu stadiile de dezvoltare la albină şi fluture, discutând despre fiecare în parte şi jucându-ne cu figurine. Am găsit şi o planşă în limba franceză, foarte frumos ilustrată, despre viaţa albinelor, pe care am printat-o şi expus-o lângă creaţiile noastre pe tema insectelor.





Am continuat cu Bees & Wasps, o carte a Editurii Usborne, cu imagini reale şi foarte multe informaţii despre albine şi viespi. Hairy insects, Fast fliers, Laying eggs, Finding food, Honey makers sau New nests sunt doar câteva dintre capitolele acestei cărţulii fascinante despre viaţa celor două categorii de insecte.


Şi cum albina noastră avea nevoie şi de un stup, iar Mathias era dornic ca de obicei să picteze, am zis să încercăm tehnica papier mache, cum am vazut de atâtea ori în creaţiile de la Art Attack, pe Disney Junior, pentru a crea un stup tridimensional. Am folosit un balon umflat sprijinit deasupra unui bol, pentru a da formă stupului, pe care am aplicat cu lipici lichid, de textura aracetului, multă hârtie de bucătărie, mai întâi desfăşurată şi apoi făcută suluri. Am format şi un vârf, tot din hârtie îmbibată în lipici. 

După ce s-a uscat foarte bine stupul, l-am pictat cu galben. După o a doua uscare, am creat detalii cu un galben muştar şi cu maro, apoi o intrare în stup, tot pictată, iar stupul a stat la uscat pentru a treia oară. Am desprins apoi balonul de pe bol, l-am spart şi am înlăturat surplusul de hârtie de pe marginea stupului. Pe deasupra, pentru decor, am adăugat cu bandă dublu adezivă câteva albinuţe decupate din hârtie. Albinuţa noastră a fost foarte mulţumită de ceea ce am creat! Şi Mathias la fel!











Cum ar fi dacă nu ar exista albinele? Acesta este unghiul din care cartea What if There Were No Bees? ne spune despre importanţa albinelor în natură şi cum nu doar plantele, dar şi animalele sau oamenii ar fi afectaţi dacă acestea ar dispărea. Aflăm astfel că în absenţa albinelor câmpurile, livezile şi grădinile nu ar mai fi roditoare şi la fel s-ar întâmpla şi cu fructele de pădure sau florile sălbatice. Foarte multe specii de animale nu ar mai avea hrană, iar oamenii la rândul lor ar avea de suferit. 

"Dispariţia unei singure fiinţe, chiar şi a uneia atât de mici precum o albină, poate avea un impact negativ uriaş asupra ecosistemelor lumii noastre." Cartea oferă şi sfaturi despre cum să protejăm albinele, prin a ne îngriji grădinile în care să plantăm flori din care să-şi poată lua nectarul sau prin a nu le deranja stupurile acestora indiferent dacă sunt amenajate de către om sau construite de albine în sălbăticie.





Am folosit tema albinelor pentru activităţi cu numere, labirinturi şi exerciţii de prescriere, în care am ajutat hărnicuţele insecte să ajungă la flori sau la stup. Toate acestea, precum şi fişa Which is Different? sunt printate şi le puteţi găsi pe blogul A Teaching Mommy şi pe site-ul Isty Bitsy Fun, pe lângă multe alte materiale pe diverse teme.











The Butterfly - Editura Usborne, o carte scrisă de Anna Milbourne şi ilustrată de Cathy Shimmen, ne spune povestea simplă a omizilor, care după ce mănâncă foarte multe frunze, parcurg tot procesul de transformare în fluturi. Am citit şi ne-am delectat cu minunatele ilustraţii ale cărţii, apoi am studiat câteva omizi adevărate, aduse din curte, unde s-au şi întors, pentru a continua cu ronţăitul frunzelor de cireş.








Am dorit să pictăm fluturi, dar nu oricum, ci aşa cum am învăţat eu la grădiniţă, copil fiind, aplicând culoare din plin pe o jumătate a colii, pentru a o presa mai apoi peste jumătatea albă şi pentru a obţine un fluture oarecum simetric. Mathias a fost încântat de efect şi a creat câţiva astfel de fluturi, alegând la final unul căruia să-i desenăm corp şi antenuţe. Ceea ce a ieşit, puteţi vedea mai jos în imagini. :)











Am parcurs şi paginile cu imagini impresionante ale cărţii Prima mea enciclopedie - Insecte, a Editurii Litera, imagini reale ce redau detalii foarte interesante. Nici informaţiile oferite de această enciclopedie nu sunt mai prejos. Ce este o insectă?, Greierii şi gândacii, Muştele şi libelulele, Fluturii şi moliile, Albinele şi viespile, Furnicile, Zborul la înălţime, Păianjenii sau Supravieţuirea sunt câteva titluri din cuprinsul acestei cărţi fascinante.


După ce le-am privit atât de aproape în paginile enciclopediei, am avut ocazia, cu ajutorul setului de lentile de la Safari Ltd., să aflăm şi cum văd înseşi insectele. Setul conţine trei lentile cu trei tipuri de structuri oculare ale insectelor, şi anume ommatidium (cea cu pătrăţele), caracteristică insectelor diurne, structura ocelli (cea sferică), precum întâlnim la albine, muşte şi multe alte insecte şi structura alungită, cea ovală. Am aflat şi că o singură insectă poate avea mai mulţi ochi, simpli şi compuşi, şi astfel, şi tipuri de vedere diferite.





Despre buburuze am învăţat mai multe din cartea Primele mele descoperiri - Buburuza, de la Editura Erc Press, o carte cu pagini mixte, atât transparente, cât şi din hârtie lucioasă, ambele tipuri conţinând imagini foarte clare şi frumoase cu gărgăriţe şi cu detalii din viaţa lor. Nu am mai avut nevoie de carduri cu stadiile de dezvoltare ale acestei insecte, deoarece paginile cărţii ne ofera imagini reprezentative cu fiecare etapă a naşterii unei buburuze.





Şi iar am ajuns la o carte a Editurii Usborne, pe care noi am procurat-o ca de obicei de la Micul Cititor şi care se numeşte The Big Bug Search, pe bună dreptate. Imaginile din paginile acesteia abundă în insecte aflate în cadrul lor natural specific ce trebuie căutate cu răbdare. Pe margine sunt ilustrate insectele de căutat, alături de câteva informaţii interesante despre fiecare. Câteva dintre secţiunile cărţii sunt: Homes and Gardens, Island Paradise, Between the Trees, Water World, Swamp Life, Deep in the Jungle, Busy Beehive sau Around the World. Este o carte captivantă nu doar pentru cei mici, ci şi pentru părinţi. :)





Distracţia cu insecte a continuat cu lecturi de seară asortate, precum Gândăceii săritori, titlu al Editurii Prichidel. Cartea, viu colorată şi cu pagini perforate, prin care se suprapun frumos imaginile cu gâze felurite, ne spune cum reuşeşte Bulinuţa buburuza să-l găsească pe proprietarul unui număr însemnat de ghete, ce fuseseră pierdute prin poiană şi fără de care un anume miriapod nu putea juca fotbal.


Nu puteau lipsi Rimele cu antenuţe ale Doamnei Lucia Muntean dintre lecturile noastre. Dintre poeziile cărţii şi preferatele noastre menţionăm Bondarul leneş, Albinuţa hărnicuţa, Licuriciul jucăuş, Fluturaşul şi păpădia, O faptă bună, Lăcusta sau La joacă.





Oare ce sau cine o poate înveseli pe-o furnică morocănoasă tare, căreia nici fluturaşul cu aripioarele sale colorate sau gândăcelul cu jongleriile lui, nici lăcusta pricepută la dansuri sau buburuza cu spectacolul ei nu au reuşit să-i aducă nici măcar un zâmbet pe chip? Vă lăsăm să aflaţi singuri răspunsul din paginile cărţii Asta da distracţie, a Editurii Crişan. Povestea este însoţită de imagini tridimensionale sau decupaje, precum îi place lui Mathias să le numească, toate deosebite şi spectaculoase. Unele dintre decupaje sunt mobile, redând cum îşi închide şi deschide fluturele aripile sau cum dansează lăcusta cu o creangă pe post de baston.


Şi pentru ca distracţia să fie completă am vizionat acasă dvd-ul cu Bee Movie, apoi la cinematograf filmul 3D Albinuţa Maya. Ambele ne-au plăcut foarte mult. În plus, chiar în luna septembrie Gazeta Sporturilor scoate la vânzare o serie de patru dvd-uri cu Albinuţa Maya, cu câte şase episoade fiecare. Vi le recomandăm pe fiecare, alături de toate celelate materiale, cărţi şi activităţi pe care le-am parcurs în joaca noastră cu insecte. Vă dorim o toamnă minunată, plină de belşug şi de bucurii!

M. 3 ani şi 7 luni
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...