16 octombrie 2015

În vizită la Orăşelul Cunoşterii

La sfârşitul săptămânii trecute, pe o vreme de toamnă grăbită, cu vânt rece şi ploaie pe alocuri, am vizitat un loc foarte interesant, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi, numit Orăşelul Cunoaşterii. Acesta este un muzeu interactiv, în care toate exponatele reprezintă fel de fel de jocuri ce aplică şi explică noţiuni de fizică şi nu numai. Nouă ne-a plăcut foarte mult acest loc pentru că am descoperit cu entuziasm multe lucruri interesante împreună, multe dintre jocuri fiind o reală provocare şi pentru adulţi. 


Prima zonă în care am ajuns conduşi de către Mathias, atras la rândul lui de zgomotul apei, a fost Laboratorul Hidro, o adevărată desfătare pentru un copil pasionat de jocul cu apa, de când era foarte mic. Aici a avut oportunitatea să folosească jeturile de apă pentru a deplasa mingi pe un traseu sau pentru a pune în mişcare mori de apă. Apoi a făcut valuri, la propriu, încercând să stârnească un mic tsunami. A observat cum, prin puterea apei, se pot pune lucrurile în mişcare sau cum apa poate fi transferată prin alte metode decât cele clasice folosite de noi până acum în activităţile de transfer. Am cules multe idei pentu a încropi o joacă asemănătoare şi acasă.



Ne-au plăcut şi avioanele pe care trebuia să le alimentăm cu energie cu ajutorul unor lanterne pentru a le pune şi menţine în mişcare, circuitul cu mingi transportate de forţa aerului, jocul de baschet în care mingea trebuia condusă la coş cu o suflantă sau tubofonul. Fiecare aparat este însoţit de explicaţii cu privire la modul de folosire şi la noţiunile de fizică pe care le demonstrează. Multe dintre explicaţii sunt date în termeni simpli sau pot fi adaptate pe înţelesul copiilor şi cel mai minunat lucru este că pot fi imediat puse în practică şi înţelese de către cei mici.


Gama de distracţii este foarte variată, de la jocurile de dexteritate şi concentrare, la cele de exersare a reflexelor, de la traversarea podului roman sau a chingii, la descifrarea unor cuvinte scrise în Braille. Copiii pot învăţa despre magnetism şi electricitate, echilibru şi gravitaţie sau despre acustică şi iluzii optice. Alte lucruri interesante sunt pista de alergare cu cronometru, puzzle-urile sau oglinzile care distorsionează imaginea, în faţa cărora ne-am amuzat teribil.


Astfel în acest loc, curiozitatea, spiritul de observaţie, creativitatea şi distracţia se îmbină cu legile ştiinţei în jocuri captivante, cu aplicare imediată şi experimentare a tuturor noţiunilor. Ne dorim să revenim în Orăşelul Cunoaşterii, în principal pentru că adună la un loc multe şi diferite forme de joacă din care se pot învăţa la fel de multe lucruri interesante, pe care le întâlnim foarte des în jurul nostru, dar pe care nu le putem desprinde întotdeauna atât de clar din contextul vieţii de zi cu zi pentru a le explica şi demonstra copiilor într-o formă aşa de limpede şi distractivă. 

Have fun and joy!

M. 3 ani şi 8 luni
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...