25 mai 2013

Jocul cu beţişoare şi discuri

 

Ce faci când copilul tău explorează şi descoperă în fiecare zi câte ceva nou de făcut? Nimic mai simplu: te ţii după el. Şi la propriu şi la figurat. Pentru că de cele mai multe ori ideile vin din ceea ce face sau încearcă să facă el. Iar activităţile pe care le conturăm în jurul pornirilor lui sunt menite să fixeze şi mai bine o abilitate, să o aducă la lumină. Astfel am venit cu ideea unui joc de potrivire sau de asociere, diferit decât cele pe care le avem cu forme geometrice de lemn sau de plastic, cu care ne jucăm foarte des de altfel, deoarece am observat cât de captivantă era pentru micul explorator activitatea de mai jos:


Aşadar era nevoie de ceva mai minuţios, mai migălos pentru potrivit. Am scos din cufărul cu minuni o cutie cu beţişoare şi un set de discuri de îmbinat/construit, asta ca să diversificăm puţin faţă de formele oferite de celelalte jocuri de potrivire şi aşa am început să ne inventăm propriul joc.


 

Mai întâi am creat în Office Word o pagină cu următoarele elemente grafice: zece cerculeţe de culori diferite pentru beţişoare, o fantă colorată pentru discuri, în genul celei de la o puşculiţă de exemplu, şi diverse etichete pentru cutia pe care am ales-o pentru a construi jocul, cu scopul de a acoperi scrisul de pe aceasta şi pentru a o personaliza în acelaşi timp. Ne-am bucurat că am putut găsi o utilizare aşa de frumoasă pentru o cutie simplă pe care am avut inspiraţia de a o păstra. (Este bine să păstraţi ambalajele mai interesante de la diverse obiecte, pentru că nu ştie niciodată ce potenţial pot căpăta într-o activitate viitoare.) Puteţi folosi orice cutie mai încăpătoare de la vreo jucărie, dar care să aibă acea fereastră din folie transparentă. Am printat toate cele menţionate mai sus pe o foaie autocolantă, iar după aceea a venit partea migăloasă a decupatului.

Am lipit apoi toate elementele grafice pe folia transparentă a cutiei şi cu ajutorul unui cutter am decupat porţiunea de folie din interiorul fantei pentru discuri. Cu orice obiect ascuţit rotund puteţi găuri şi interiorul cerculeţelor, fiecare cu ce găseşte prin trusa de scule. Am lipit şi etichetele acolo unde am vrut să acoperim scrisul original de pe cutie şi apoi ne-am decorat jocul cu câţiva ursuleţi decupaţi dintr-o folie de autocolant de perete. Puteţi decora cutia cu orice abţibilduri vă plac sau aveţi la îndemână. Cu discurile alături şi cu cutia de beţişoare, a rezultat un joc pe cinste care a avut mare succes la micul public. :)


Important de menţionat că acest joc trebuie folosit sub supravegherea permanentă a unui adult, deoarece copiilor le vin muuulte idei când le dai beţişoarele la îndemână. De fapt, în mod normal jocul conţine permanent doar discurile, beţişoarele apar doar când le aduc mami sau tati şi ne jucăm împreună. Şi bineînţeles că aceasta cu beţişoarele este şi partea cea mai interesantă şi mai captivantă. 


Dacă doriţi să vă confecţionaţi acest joc, aveţi mai jos link-ul către pagina de printables ColorYourLifeinJoy, unde puteţi găsi fişa cu elementele grafice ale jocului alături de trei ursuleţi drăgălaşi pentru a decora cutia utilizată ca bază, ursuleţi pe care îi puteţi folosi dacă doriţi, alături de propriile abţibilduri. I-am adăugat şi pe aceştia printre elementele jocului pentru a folosi întreaga suprafaţă a pagini de printat, având în vedere că tot va trebui să folosiţi o foaie autocolantă. De asemenea, veţi mai găsi şi o fişă cu cercuri colorate în pereche, potrivite ca mărime cu fanta pentru discuri. Cu ajutorul acestora, decupate şi lipite pe feţele unor cercuri decupate la rândul lor dintr-un  carton mai tare, veţi obţine discurile necesare pentru joc în cazul în care nu aţi găsit unele de cumpărat. Puteţi printa pagina de mai multe ori, astfel încât să vă confecţionaţi mai mult de şase discuri. Sper să vă fie de folos şi să aveţi spor la confecţionat şi la utilizat acest joc de potrivire pentru cei mici.

2 comentarii:

  1. Ce joc inspirat, iar cutia e foarte frumos făcută. Dacă nu ai fi arătat că e făcută acasă, aş fi putut spune că e de cumpărat. Trebuie să mă pun şi eu pe treabă, cred că o să îi placă şi fetiţei mele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos pentru aprecieri. Inspiraţa vine de la descoperirile micului explorator, mereu gândindu-mă cum să fructific curiozitatea lui cât mai bine. Mulţumesc de vizită. Vă mai aşteptăm. Spor la treabă şi la joacă. Aveţi printabile cu elementele jocului în josul articolului, poate vă sunt de folos. Toate cele bune vă doresc!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...