15 martie 2014

First Nature Book










Acum vreo două săptămâni, când era încă frig şi ploaie şi mult gri mohorât afară, ne-am pus ambiţia să facem într-un fel să chemăm primăvara şi pe la noi. Iar de mare ajutor în această încercare ne-a fost o carte foarte frumoasă despre natură, plină de culoare şi de imagini superbe. Aceasta se numeşte First Nature Book de la Editura Usborne şi ne-a fost trimisă de către Micul Cititor tocmai la momentul potrivit, când eram sătui de sărit în bălţi cu noroi şi de cărat umbrela după noi. First Nature Book este destinată copiilor mai mici, prezentându-le acestora natura în ansamblu, cu toate minunăţiile ei. În paginile cărţii se găsesc imagini şi informaţii pe întelesul celor mici despre păsări, animale, insecte de tot felul sau despre flori şi copaci.

Gazdele cărţii sunt îndrăgitele personaje ale seriei Farmyard Tales, Mrs. Boot cu cei doi copilaşi ai săi, Poppy şi Sam, şi căţelul Rusty. Aceştia ne poartă pagină cu pagină într-o lume plină de viaţă, în care şi cei mai mici dintre exploratori pot observa cum natura se însufleţeşte atunci când vine primăvara. Cuprinsul cărţii este unul generos, iar fiecare secţiune conţine şi activităţi practice care apropie copilul de minunile naturii înconjurătoare, îndemnându-l să le observe, să se bucure de ele şi să participe la acestea. Lui Mathias i-au plăcut foarte mult şi cartea şi activităţile pe care i le-am propus pe tema naturii şi a venirii primăverii, şi astfel, vreme de două săptămâni ne-am tot ocupat de acestea.


Am ales să explorăm paginile cărţii alături de mici prieteni care şi-au găsit foarte bine locul în peisaj şi care au însufleţit imaginile atât de frumoase din natură. Aşadar după ce am văzut mai multe specii de păsări, am hotărât că puişorul nostru trebuie hrănit şi am i-am pregătit un săculeţ cu alune în coajă, aşa cum ne arată imaginile din carte. Dorim să pregătim o căsută cu hrană şi pentru păsărelele adevărate de afară în curând. Deocamdată am văzut în imagini cum acestea îşi găsesc hrana şi cum îşi hrănesc puişorii din cuiburi.











Apoi ne-am jucat cu trei fluturi coloraţi. Am pregătit trei carduri de mărimi diferite cu trei dintre fluturii prezentaţi în carte, pe care le-am folosit în diverse activităţi simple. Am ales fluturi coloraţi diferit, uşor de diferenţiat, în albastru, roşu şi galben.  I-am descris, i-am comparat şi am făcut asocieri cu cei din imagini.



Ne-a plăcut joaca cu fluturi aşa de mult încât nu ne-am oprit aici. I-am potrivit cu flori asortate, pentru că am văzut cât de mult le plac fluturilor florile şi astfel am repetat culorile primare. Apoi i-am aşezat de la mic la mare, comparându-i. De data aceasta Mathias adresa întrebările Care-i mai mare? Care-i mai mic? şi tot el dădea răspunsurile potrivite, alegând dintre cardurile cu cei trei fluturi.



Pentru că aveam tot ce ne trebuia la îndemână, am inventat un nou joc pe baza florilor colorate, însă de data aceasta am folosit albinuţa şi gărgăriţa, două figurine simpatice din lemn. Jocul nu s-a bazat pe asocierea culorilor, ci pe urmărirea indicaţiilor care conţineau numele uneia dintre figurine şi a unei culori. Eu spuneam Albinuţa zboară pe floarea albastră, Gărgăriţa se aşează pe floarea galbenă şi tot aşa, iar Mathias aşeza fiecare figurină la locul potrivit. Dacă la început jocul se desfăşura într-un ritm normal, pe masură ce continuam, albina şi gărgăriţa îşi ocupau locurile indicate din ce în ce mai rapid, câteodată schimbând locul între ele. Ne-am amuzat teribil pentru că Mathias făcea ca cele două personaje să ţopăie de colo colo şi le mai şi însoţea zborul cu câte un zumzăit. Ne-am distrat şi în acelaşi timp ne-am exersat simţul de observaţie şi precizia. Şi zumzăitul, bineînţeles. :)


Am regăsit şi în carte imagini şi informaţii despre albină, gărgăriţă şi multe alte insecte precum greierele, viespea sau despre cele târâtoare. Figurinele unora dintre ele ne-au ajutat să le observăm mai bine...





Însă unde nu am avut figurine, am înlocuit cu ceea ce am găsit pe lângă casă. :) Aşa s-a întâmplat în cazul râmelor, cărora le este dedicată o pagină întreagă din carte. Astfel că le-am acordat şi noi importanţa cuvenită şi am făcut câteva săpături, cu o mică recoltă de earthworms. :) Vă asigur că nu le-a atins nimeni, pentru că le-am cules cu ajutorul unor crenguţe şi le-am pus direct într-o cutie transparentă cu capac bine închis. A meritat tot efortul pentru că Mathias a fost foarte încântat de mişcătoarele din cutie. I-am spus despre ele, cum se târăsc şi cum se bagă prin pământ, ne-am uitat şi pe imagini, iar el le-a ciocănit în cutie şi le-a învârtit pe toate părţile. Când le vedea cum se mişcă, întreba hotărât Râmă, unde te duci? :)




Am studiat şi imagini foarte interesante cu broscuţe în mediul lor şi despre alte vieţuitoare care locuiesc în preajma iazurilor. Cu prima ocazie când vom ajunge în parc lângă lac, vom căuta să vedem şi noi nişte broaşte adevărate.


Foarte mult ne-au plăcut şi paginile despre copaci, frunze, muguri şi fructe. Am adus de-afară câteva crenguţe cu muguri, pe care Mathias s-a grăbit să le potrivească cu cele din imagini. Am povestit cum din muguri ies flori, iar din flori ies fructe. Când am mers afară am cercetat şi crenguţele micilor noştri pomi fructiferi şi am observat foarte mulţi muguraşi albi sau roşiatici. De-abia aşteptăm să le vedem şi floricelele!


Paginile despre flori ne-au plăcut foarte mult şi am profitat de acest lucru din plin. I-am povestit lui Mathias cum cresc florile în pământ, cum trebuie udate şi cât de mult au nevoie de soare ca să crească. Ştia deja foarte bine despre udatul florilor şi al copacilor, însă acum a văzut şi cum stau ele în pământ cu rădăcinile, aducându-i bulbi de narcise într-un vas de sticlă incolor. A observat mugurii numeroşi, care zi după zi mai dădeau naştere câte unei narcise micuţe şi galbene.






A fost foarte încântat să observe o lalea, o narcisă şi o zambilă şi să le asocieze cu imaginile de pe carduri pe care le-am creat pentru această activitate. Le-a tot dat apă să bea din pahar, aşezându-le înapoi cu grijă. Apoi am pus împreună la presat câteva floricele din zambila noastră, aşa cum am fost invitaţi la activitatea practică despre flori din First Nature Book. Ceva mai încolo vă vom arăta la ce am folosit aceste floricele presate.























Ne-am apucat şi noi să ne facem o mică grădină cu cele trei flori cercetate înainte şi astfel am creat o lalea roşie cu un handprint simplu, căreia i-am adăugat o tulpină decupată, tulpină care s-a potrivit foarte bine şi pentru celelalte două flori.


Zambila am ales s-o creăm cu ajutorul unor floricele de porumb colorate în roz, pe care Mathias le-a trecut prin aracet şi le-a lipit în zona haşurată de mine. Umezite fiind de culoare, floricelele s-au strâns un pic când s-au uscat, însă mi-a plăcut foarte mult această activitate, atât creativă, cât şi de motricitate fină, în care am văzut cum degeţelele harnice au urmat cu atenţie paşii de a trece floricelele prin lipici şi a le aşeza la locul lor. Pe la jumătatea lucrării, Mathias mi-a înmânat mie cutiuţa cu floricele pentru a le lipi în continuare. Şi aşa am mai adăugat o floare la noi în grădină.


Narcisa a fost preferata noastră până la urmă şi se vede în rezultatul muncii noastre în echipă. Eu am decupat petalele din hârtie şi cupa centrală a florii din cartonul unui cofraj de ouă, le-am lipit, iar Mathias le-a pictat cu galben. După ce s-au uscat toate componentele, i-am adăugat tulpina şi gata tabloul nostru tridimensional. :)




Însă cea mai frumoasă amintire creată cu ocazia acestor activităţi cu şi despre natură este un sun catcher. Unul care să prindă soarele şi să-l păstreze pentru noi, indiferent dacă acesta se mai ascunde câteodată printre nori. Am folosit farfurioare de plastic de culoare roşie, din care am decupat cercuri mai mari şi un rotund mai mic. Cercurile au devenit un fel de rame pentru bucăţi rotunde de autocolant incolor pe care Mathias a presărat şi a presat cu hărnicie multe petale sau floricele proaspete, altele uscate, inclusiv cele din zambila roz, şi câteva frunzuliţe de trandafir de primăvară. Am folosit perforatoare şi un fluturaş metalic cu cleme pentru a crea un conector al celor două părţi din sun catcher. Acum acesta stă la fereastă în razele soarelui, prins fiind cu mărţişorul în formă de vioară pe care l-am primit anul acesta de la micul meu artist.







Acesta a fost felul nostru de a întâmpina primăvara, care până la urmă a sosit, aducându-ne mult soare. Ne-a plăcut să aflăm despre natură şi să ne jucăm într-atâtea feluri pe această temă inepuizabilă. First Nature Book ne aduce aminte şi de frumuseţea celorlalte anotimpuri, dându-ne foarte multe idei de joacă şi activităţi creative şi educative. Mulţumim mult Adinei de la Micul Cititor pentru această carte deosebită, care ne-a înfrumuseţat începutul de primăvară şi pe care ne bucurăm să o avem în biblioteca noastră. Vă dorim mult spor la joacă în natură şi mult, mult soare!


10 comentarii:

  1. foarte frumos v-ati jucat cu carticica asta minunata. o multime de activitati educative si foarte colorate. felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumim frumos pentru aprecieri! Vă dorim numai bine şi o primăvară minunată!

      Ștergere
  2. Ce activitati frumoase! Felicitari! Iar cartea este superba!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumim mult Adriana, atât pentru cuvintele frumoase, cât şi pentru efortul de a aduna într-o colecţie atâtea materiale educative pe tema primăverii! Sper să folosim şi noi câteva potrivite vârstei în curând. Toate cele bune îţi dorim!

      Ștergere
  3. Ce frumos! Felicitări pentru minunatele activități!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumim frumos! Şi noi apreciem foarte mult ceea ce lucraţi cu cei mici de la grădi! Numai bine şi o zi frumoasă vă dorim!

      Ștergere
    2. Mulțumesc frumos! O seară minunată!

      Ștergere
  4. Mulţumim frumos, mă bucur că vă place cartea. Spor mult la meşteşugărit sun catcher-ul si la joaca despre primăvară! Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Carte minunată, activități minunate! Superb!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumim frumos pentru aprecieri! O zi minunată vă dorim!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...