28 mai 2014

Primele cireşe

...de la noi din curte. Cireşul nostru de mai a dat roade roşii şi dulci! Acesta este şi primul pom fructifer plantat în curtea noastră. De abia aşteptăm să ne bucurăm şi de roadele celorlalţi, un nectarin, un vişin, un alt cireş, însă de iunie cică, un cais şi un piersic. Am mai vrea un măr, doar să îi găsim un loc potrivit. :) 

Să creşteţi mari şi roditori copaci frumoşi şi dragi!


 

20 mai 2014

Minunăţii educative!
















În urmă cu ceva timp am avut surpriza de a fi câştigătorii unui voucher de la Edushop, un magazin online cu jucării şi materiale educative deosebite, majoritatea din lemn. Bineînţeles că a fost destul de greu să decid ce anume să alegem ca premiu, însă pasiunea mea pentru geografie pe care sper să o moştenească şi Mathias, m-a îndreptat către un puzzle incastru superb cu harta lumii, pentru copii, numit One World. A fost dragoste la prima vedere! Este atât de viu colorat, cu multe detalii folositoare celor mici, cu simboluri reprezentative fiecărei suprafeţe de uscat sau de apă, pe baza cărora se pot iniţia dialoguri despre animale, vegetaţie, monumente celebre şi alte caracteristici simple ale continentelor. Puzzle-ul este foarte mare, are 21 de piese cu mânere micuţe, uşor de manevrat chiar şi de copiii mai mici, iar fiecare continent este reprezentat de o piesă individuală a puzzle-ului, cu excepţia Asiei şi a Antarticii, care au câte două piese, fiind mai mari. Pe baza puzzle-ului sunt trasate contururile şi tipărite numele tuturor continentelor şi oceanelor pentru o mai uşoară identificare a locului fiecărei piese de către exploratorii începători.

Mathias a cercetat foarte încântat acest material, petrecând mai mult timp decât mă aşteptam asupra lui. A ridicat piesă cu piesă şi apoi le-a aşezat la locul lor. A descoperit animăluţele din imagini, numindu-le, iar eu l-am mai întrebat şi despre alte detalii. Astfel, a numărat câţiva peşti şi a identificat cât mai mulţi copaci, apoi a numărat copiii de pe hartă. A fost bucuros să descopere şi un vaporaş chiar acolo unde a înţeles foarte bine că este o zonă de apă. Înainte de a-i arăta acest material, credeam că este potrivit pentru o vârstă mai mare, însă văzând cât de mult şi interesat a dialogat Mathias cu mine pe marginea acestei hărţi, însuşindu-şi sau fixându-şi cuvinte noi în vocabular, am hotărât să rămână la îndemâna lui pe raft de pe acum. Am făcut o alegere foarte bună cu acest material educativ, pe care îl consider foarte potrivit pentru primii paşi spre studiul geografiei. Am dorit să vi-l prezentăm şi ca semn de recunoştinţă faţă de cei de la Edushop, cărora le mulţumim mult pentru acest premiu.


Bineînţeles că nu a durat mult până am alcătuit o listă cu ceea ce ne mai dorim din multitudinea de materiale şi jucării educative din lemn. Ne-a fost de mare ajutor să ne decidem şi prezentarea unei game noi de produse Edushop pe pagina Jucării Educative Lemn, diferite decât cele de pe site, şi care mai de care mai frumoase. Aşadar vă vom arăta cu ce anume materiale minunate ne mai jucăm noi, achiziţionate de câteva zile.

Primul dintre ele este un labirint din lemn, care ajută la dezvoltarea motricităţii fine, şi implicit, la formarea abilităţii de a scrie. Mathias deja colorează des, ţinând creionul foarte bine, se joacă de asemenea cu puzzle-uri incastre numeroase şi doream ca acest material să vină în completarea acestor activităţi. Biluţele sunt mobile, însă nu se desprind de pe planşă, aceasta putând fi folosită pe ambele părţi, iar traseele labirintului prin care sunt plimbate şi aşezate piesele mobile determină mâna celui mic să facă toate mişcările specifice scrisului. Pe spatele cutiei se găsesc 12 modele de aşezare a biluţelor, însă până va avea răbdare şi va dori să urmeze şabloanele, se joacă fie aşezându-le în şir, fie plimbând piesele prin trasee, încercând să evite blocajele. În timp ce se juca singur cu acest labirint, l-am mai auzit spunând culorile bilelor pe care le manevra şi numarându-le. Nouă ne place foarte mult acest material care poate fi folosit în activităţi diverse.































O altă jucărie interesantă descoperită pe Jucării Educative Lemn este această broscuţă de echilibru, tare simpatică. Este însoţită de 15 cilindri de trei mărimi şi culori diferite, pe care cel mic trebuie să-i aşeze pe broscuţă, cu mare atenţie şi cu mişcări ferme, astfel încât aceasta să rămână în echilibru. De asemenea, simţul de observaţie este foarte important, cel mic trebuind să decidă în ce parte este necesară o nouă piesă pentru ca broscuţa să nu se legene prea tare şi să dărâme toţi cilindrii aşezaţi înainte. Broscuţa aceasta poate fi folosită şi în joc de grup, având un zar pe care se găsesc culorile pieselor. Noi am aşezat-o pe raft într-un coş rotund care poate fi dus cu uşurinţă la măsuţă, unde Mathias poate începe jocul având piesele deja adunate la un loc. Bineinţeles că aceşti cilindri veseli îndeamnă şi la construit de turnuleţe, aşezaţi de la mare la mic. Sper să vă placă şi vouă această jucărie simplă, însă foarte practică şi amuzantă.



Pentru final am păstrat o minunăţie de puzzle în patru straturi despre una dintre temele noastre favorite, şi anume aceea a anotimpurilor. Deşi nu am avut la dispoziţie decât o poză micuţă a acestuia înainte de a-l comanda, nu am dat greş cand am intuit cât de frumos ilustrate sunt planşele acestui puzzle. Are în total 54 de piese, cu câte un strat pentru fiecare anotimp, iar fiecare peisaj este superb. Culorile sunt atât de frumoase, la fel şi multele detalii specifice fiecărui anotimp, păstrate în fiecare imagine şi transformate potrivit sezonului înfăţişat. Acest puzzle va fi un material de bază pentru activităţile noastre despre natură, anotimpuri sau vreme. Îmi place foarte mult cum se transformă colţul acela de grădină şi copacul de lângă casă odată cu fiecare anotimp!


Sperăm că v-au plăcut aceste materiale deosebite şi că v-au încântat la fel de mult ca şi pe noi. Vă vom mai povesti şi despre alte activităţi în care vom folosi aceste jucării educative şi altele pe care le mai avem pe lista de dorinţe şi care aşteaptă nerăbdătoare să le vină rândul. Vă dorim mult spor la joacă şi la descoperit minunăţii!

14 mai 2014

Ograda cu prieteni!



Aţi auzit despre Ograda cu prieteni? Despre Pufuleţ, iepuraşul cel pofticios şi Cârlionţ, mieluşelul cel un pic fricos? Despre ei am ales să vă povestim astăzi. I-am descoperit de ceva vreme şi suntem foarte încântaţi de poveştile lor simpatice.

Aceste două cărţi cartonate şi frumos ilustrate de Tony Wolf fac parte din colecţia Ograda cu Prieteni a Editurii Crişan şi nu puteau lipsi din biblioteca noastră. Le citim des, vorbim despre imagini şi detaliile acestora, chiar conversăm cu întrebări simple, însă cu răspunsuri din ce în ce mai năstruşnice ale lui Mathias.

Cârliont, cam temător din fire, încearcă alături de fiecare dintre prietenii lui să găsescă o joacă potrivită lui în lipsa mamei, iar Pufuleţ, mofturos la mâncare, le arată pas cu pas celor mici reţeta prăjiturii cu morcovi şi de unde se pot procura toate ingredientele pentru aceasta. Vă lăsăm să vă delectaţi cu câteva pagini din cele două cărţi, care sperăm să vă placă la fel de mult ca şi nouă.


 


Sperăm că v-au încântat prietenii din ogradă cu jocurile lor! Aceste două cărţi sunt de asemenea şi un bun prilej pentru multe activităţi diverse, de la joaca în noroi sau de-a grădinăritul, până la joaca de-a bucătarul sau la simple activităţi senzoriale cu ingrediente. Vă vom mai prezenta curând şi alte cărţi minunate pe care le-am descoperit şi cu care ne-am îmbogăţit colecţia în ultima vreme. Lectură plăcută! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...