13 august 2015

Flori, frunze sau copaci...

După ce ne-am jucat şi am studiat căsuţe fel de fel, am zis să ne ocupăm un pic şi de curtea, grădina şi natura din jurul acestora. Astfel, am pregătit diferite activităţi cu şi despre flori, fructe, copaci sau frunzele lor, cu ocazia cărora Mathias a aflat mai multe amănunte despre plante şi despre importanţa acestora pentru oameni. Pentru că era un pic cam din scurt şi complicat să îi amenajez o mică grădină în curte, amânând acest proiect pentru primăvara viitoare, am ales să îi pun la îndemână diverse ghivece cu flori, cărora să le poată analiza bobocii, petalele sau frunzele şi să le poată îngriji şi vedea cum cresc şi înfloresc.

Aceste flori au stat rând pe rând pe raftul amenajat pentru activităţile pe tema plantelor pe care i l-am pregătit. Mathias obişnuia de mic să ude plantele în ghivece din casă sau copacii din curte, aşa că tot el a fost responsabil şi de îngrijirea florilor de pe raft. Le-a udat zilnic, le-a curăţat părţile uscate şi s-a bucurat de fiecare dată când boboceii se deschideau în flori frumos colorate. A înţeles că indiferent dacă o floare se usucă, alţi boboci noi vor apărea şi se vor transforma în alte flori frumoase. Deja trandafiraşii galbeni au fost mutaţi într-un ghiveci mai mare, înălţându-se şi înflorind şi în prezent.

Am vorbit despre ce anume le trebuie plantelor pentru a creşte şi am exemplificat printr-un craft în care Mathias a realizat un colaj din decupaje pregătite în prealabil. Ideea acestei activităţi am găsit-o pe blogul Mrs. Lisa's Pre-K Crew Rocks! Astfel, a aplicat pe o planşă albastră zona de pământ, o floare, un soare, un nor de ploaie cu multe picături şi etichete cu numele elementelor. Noţiunile sunt asimilate uşor de către copii, discutând în timpul alcătuirii colajului despre cum trebuie îngrijite plantele. O activitate simplă, însă foarte educativă.


Am mers mai departe discutând despre părţile componente ale unei plante, de fapt ale unei flori, mai întâi printr-un pliant secţionat în care se pot descoperi pe rând floarea, frunzele, tulpina şi rădăcina plantei, iar apoi, printr-un puzzle simplu cu imaginea aceleiaşi flori preluată de la Homeschool Creations.


Am avut ocazia să descoperim şi mai multe informaţii despre flori şi plante în general în cartea How Do Flowers Grow? a Editurii Usborne - Micul cititor, o carte frumos ilustrată, în care explicaţiile sunt susţinute de multe clapete sub care se găsesc alte detalii din lumea plantelor. Secţiunile cărţi ne dau informaţii despre How do flowers grow?, Why do plants have flowers?, Where do seeds come from?, Who plants all the seeds?, Why do leaves fall? şi Biggest, strangest, smelliest. Aş zice că acestea sunt întrebările cel mai frecvent adresate de către cei mici în ceea ce priveşte plantele. Toate răspunsurile potrivite, într-o formă simplă şi perfect exemplificată grafic se regăsesc în paginile acestei cărţi foarte utile.


Ne-a plăcut şi cartea Plantele, de la Editura Teora, din care am desprins informaţiile cele mai simple despre primele plante, despre nevoile acestora şi alcătuirea lor, despre polenizare şi multe altele. Ne-au placut şi ilustraţiile care sunt fie cu plante reale din natură, fie reprezentări grafice pe înţelesul copiilor despre unele procese din viaţa plantelor, ca de exemplu cum circulă apa în interiorul unei plante sau cum se împrăştie seminţele acesteia.

Mathias s-a jucat şi cu figurinele din ciclul de viaţă la planta de fasole de la Safari Ltd., care i s-au părut foarte interesante. A pus multe întrebări şi a vrut sa le studieze bine şi cu lupa. A fost foarte încântat de cum se întindeau firicelele rădăcinii în pământ şi încă se mai joacă cu ele şi acum, explicând cui prinde cum ies din bob rădăcina şi apoi tulpina şi frunzuliţele, cu condiţia să le dăm apă şi să ţinem plantele la soare. :)


Am mai folosit şi o activitate de secvenţialitate cu stadiile de dezvoltare a unei plante, tot de la Homeschool Creations, cu jetoane care au fost aşezate de la mic la mare, urmărind cum se dezvoltă rădăcina, tulpina şi frunzele, fiecare în direcţia ei. 

Apoi ne-am delectat de-a dreptul cu seturile de carduri despre flori şi copaci de la Editura Usborne - Micul Cititor, carduri ce conţin imagini superbe cu câte treizeci de flori şi treizeci de copaci. Pe verso se găsesc informaţii mai detaliate despre planta prezentată. Noi le-am parcurs vorbind despre câteva dintre ele pe care Mathias le cunoştea mai bine şi pe care le întâlnise deja. Imaginile, deşi nu sunt reale, sunt deosebite, cu detalii şi culori încântătoare.

 

Anul trecut, când teiul nostru a fost vizitat de omizi, am avut inspiraţia de a lamina atât câteva frunze neatinse de larvele pufoase, cât şi alte două deja ronţăite de acestea. :) Una dintre ele are doar o găurică, iar din cea de-a doua au mai rămas aproape doar nervurile. Mă bucură faptul că şi-au păstrat culoarea vie. Mathias a vrut neapărat şi o omidă, cu care să se joace şi căreia să-i dea să mănânce din frunze, aducându-şi aminte de Omida mâncăcioasă, a lui Eric Carle. Am avut la îndemână doar una colorată, din lemn, dar a fost mulţumit. :)

Din scurt aşa, ne-am apucat să facem şi un ierbar, folosind un album foto mai vechi, dar potrivit, deoarece are coperţi din frunze uscate şi chiar şi o crenguţă prinsă la firele cu care sunt legate paginile. Am folosit exclusiv plante, flori sau frunze din casă şi din curte, pe care le-am presat împreună, cu ajutorul unei prese din lemn cu şuruburi la colţuri. I-am explicat lui Mathias procesul de uscare a plantelor şi a participat de multe ori la aşezarea lor în presă şi, mai apoi, la scoaterea acestora pentru a fi lipite în ierbar. Flori din ghiveci, păpădii sau alte plante din curte, frunze de copaci, toate ne-au prins bine în studiul nostru. Păpădia este singura plantă laminată din ierbar, după ce a fost presată, deoarece am vrut să păstrăm şi seminţele acesteia pentru observare, şi astfel am aşezat puf cu puf, ca şi cum ar zbura suflaţi de vânt, între foliile de plastic. :)

Am vorbit apoi un pic despre copaci, despre scoarţa şi lemnul lor, despre forma sau fructele acestora, folosind o carte foarte frumoasă a Editurii Aquila, numită Mică enciclopedie despre Copaci. Cu imagini reale şi informaţii succinte, este o carte foarte utilă pentru copii şi nu numai.

Am continuat cu puzzle-ul montessorian al copacului, frumos lucrat de către cei de la Creative Boutique şi cu un set de carduri apărute mai demult la Editura Didactica Publishing House, cu plante diverse şi trecerea unui copac prin anotimpuri.


Însă modalitatea cea mai plăcută şi surprinzătoare de a-i prezenta lui Mathias trecerea unui copac prin anotimpuri o reprezintă cartea interactivă Atinge copacul fermecat, de la Editura Gama. O prezentare foarte frumoasă şi amănunţită a cărţii, cu toate surprizele ei, puteţi citi la Mic atelier de creaţie, unde găsiţi şi o fişă de pictat cu acel copac din carte. Aveam deja în plan o altă activitate de pictură pe tema frunzelor, aşa că ne vom întoarce altă dată la cea legată direct de cartea aceasta deosebită.

Mathias a fost foarte încântat de efectele acţiunilor lui asupra copacului din paginile cărţii, care doar la o simplă atingere înfrunzeşte sau care după un mic pupic transmis de către privitor se umple de fructe mari şi roşii. I-a plăcut şi mesajul frumos de la sfârşitul cărţii, când totul pare că s-a terminat, dar natura se reîntoarce la viaţă, după trecerea iernii. Este o carte minunată, pe care orice copil s-ar bucura să o aibă în propriile mâini, pentru că dacă aş spune să o citească, aş spune prea puţin comparativ cu potenţialul paginilor acesteia.


Pentru că tot ne conectasem la viaţa copacilor, am creat un set de carduri cu imagini făcute de noi în ultimele luni în curte, care am vrut să redea clar transformarea florilor pomilor fructiferi în fructe. Am folosit imagini cu elementele unui cais, ale unui cireş şi ale unui nectarin. Doar imaginea florilor de cais nu este a noastră, deoarece am omis să fac una la momentul oportun, însă am găsit una reprezentativă pe pagina Life in the Italian Hills. Astfel, Mathias a organizat pe categorii cardurile pentru fiecare pom, în flori, fructe crude şi fructe coapte. Am adus şi o albină la îndemână pentru partea în care am vorbit iar despre polenizarea florilor şi despre cum acest proces a dus la apariţia fructelor, care s-au copt şi au devenit bune de mâncat pentru noi şi de transformat în dulceaţă, aşa cum s-a întâmplat cu nectarinele noastre. :)

Am folosit această temă şi pentru alte activităţi, precum cele de prescriere (Homeschool Creations), în care apa din stropitori trebuia să ajungă la flori prin urmărirea cu marker-ul a diferitelor modele de linii. Am laminat aceste fişe de lucru pentru a putea fi refolosite, cu un marker lavabil, pe sistemul scrie şi şterge. Am constatat cu bucurie că lui Mathias i-au plăcut aceste exerciţii de prescriere, pe care le-a făcut de mai multe ori. 

La fel s-a întâmplat şi cu jocul de aşezare în şiruri după model sau şiruri matematice, pentru care am creat jetoane în patru culori. Eu începeam şirul, aşezând jetoanele după un model oarecare, iar Mathias trebuia să continue şirul după modelul propus de mine, urmărind cu atenţie frecvenţa cu care se repetau anumite culori. Astfel, şi-a exersat atenţia, spiritul de observaţie şi abilităţile de matematică timpurie. Mai multe detalii despre importanţa jocurilor cu şiruri matematice puteţi citi în articolul site-ului Education.com.

And we're back to flowers! Primele mele descoperiri - Floarea, este o carte dintr-o colecţie foarte interesantă şi frumos ilustrată a Editurii Erc Press, care conţine folii transparente cu detalii diferite ale imaginilor deja existente pe paginile de hârtie. Într-o clipă putem deschide petalele brânduşei pentru a observa staminele cu polen, putem vedea cum se coc căpşunile sau cum se întorc florile soarelui în direcţia acestuia.


Am folosit această carte pentru a-i face introducerea lui Mathias pentru o altă activitate, de data aceasta una de joacă senzorială. Am alcătuit o mică grădină cu pământ, flori, crenguţe, pietre şi chiar melci, pe care el a explorat-o cu câteva ustensile micuţe, udând florile sau greblând pământul. Nu a fost nevoie de conversaţii, de întrebări şi răspunsuri sau de explicaţii, ci doar de adunat ceva pământ de pe covor după zeci de minute de joacă. :)


Am explorat apoi o altfel de grădină, ale cărei detalii se ivesc de sub clapete de toate formele şi mărimile, pe paginile cărţii Peep Inside the Garden, Editura Usborne - Micul Cititor. Cu ilustraţii superbe şi viu colorate, cu mici surprize şi descoperiri la deschiderea clapetelor, această carte l-a bucurat pe Mathi foarte mult.

Cu gândul la o grădină viitoare şi reală, ne-am delectat şi cu paginile cărţii Gardening for Beginners, de la aceeaşi editură ca şi cartea precedentă. Mi s-a părut foarte utilă pentru cei ce vor să-şi creeze o mică grădină, deoarece conţine informaţii de ajutor şi tot felul de ponturi cu privire la ce implică activitatea de grădinărit, susţinute de ilustraţii foarte frumoase şi explicite. Câteva dintre secţiunile cărţii sunt: Equipment, Watering and feeding, Garden pests, Things to grow: Speedy vegetables, Tumbling tomatoes, Growing herbs, Bee-friendly flowers, Layered bulbs, Strawberry stack sau Succulents.

La noi fără pictură nu se prea poate. Indiferent de temă, indiferent de momentul zilei, apare întrebarea Când pictăm? Deci activitatea în sine este un motiv de bucurie. Când mai apar şi elemente spectaculoase, de genul pictatului pe frunze, bucuria este şi mai mare, iar activitatea devine şi mai captivantă. Aşadar Mathias de data aceasta a pictat pe frunze, după ideea prezentată de cei de la Nurture Store. Şi i-a plăcut nespus de mult. Am presat apoi frunzele pline de culoare pe o foaie albă, iar ceea ce a ieşit se poate vedea mai jos. Am înrămat creaţia colorată şi am aşezat-o la loc de cinste, deasupra raftului cu tema naturii.


Vă place această idee? Este drept că trădează un pic faptul că ne este dor de toamnă, de ploaie, de pulovere şi ghete. :) Însă până atunci mai avem ceva timp să ne bucurăm de soare, plajă şi mare. Acestea au fost în principal lucrurile care ne-au ţinut pe noi ocupaţi în luna iulie. Sperăm că v-au plăcut activităţile şi cărţile propuse de noi despre plante, despre o părticică din natură. Vă dorim joacă frumoasă!


M. 3 ani şi 6 luni

2 comentarii:

 1. buna ziua.imi puteti trimite modelul cu floarea cea roz pe mail va rog.mlavinia_11@yahoo.com.va multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună ziua. Puteti descărca gratuit documentul cu acea floare, plus alte materiale educative de pe acest link: http://homeschoolcreations.com/gardenpreschoolpack.html

   Spor la joacă!

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...