1 decembrie 2014

Calendarul de Crăciun


Oh, the weather outside is frightful
But the fire is so delightful
And since we've no place to go
Let it snow, let it snow, let it snow!

Acesta a fost refrenul zilei de ieri în casa noastră, pentru că a nins pentru prima dată la noi în anul acesta, iar Mathias a fost încântat să exploreze curtea acoperită cu zăpadă. Iarna şi-a făcut foarte frumos intrarea chiar înainte de a inaugura calendarul nostru de Crăciun şi mă bucur nespus că am avut parte şi de zăpadă adevărată şi nu doar din paginile cărţilor de iarnă. Acum să vedem cât va dura, căci aici în apropierea mării, porţiile de omăt nu sunt prea generoase. Însă noi ne vom bucura de iarnă şi de pregătirile de sărbători indiferent de vreme.

Anul acesta am ales să ne facem calendarul de Crăciun cu deja tradiţionalele 24 de cărţi de sezon, deşi noi am depăşit un pic numărul acestora, cărţi pe care le vom citi împreună şi pe care le vom alătura unor activităţi de creaţie, de joacă, de distracţie, pe parcursul acestei luni. Aşadar ieri am împachetat cărţi. Una sau două pentru fiecare zi până la Crăciun. Unele simple, altele mai ample, în funcţie de cât de pline sau nu vor fi unele zile cu alte activităţi sau evenimente. Am ales cărţi potrivite vârstei lui Mathias, lăsând pe raft pentru anii următori cărţi precum Poveştile Muzicale, cele de la gura sobei sau minunăţia de Tiptil, Crăciunul se apropie, Colinda lui Dickens, cele cu cate 24 de poveşti sau cele cu foarte mult text. În mare parte sunt în limba română, altele în engleză sau germană. Câteva dintre cele alese vor fi însoţite de jocuri sau activităţi creative, atunci când ne va permite timpul. Aşadar să înceapă parada cărţilor noastre de iarnă şi Crăciun din anul acesta: 

Ziua 1
O zi de iarnă - Micul arici care ne-a încântat cu umbrela lui cu buline, acum ne va împărtăşi experienţa începutului de iarnă.


 Ziua 2
Hoinari prin anotimpuri - Iarna - Vom hoinări pe paginile acestei cărţi de căutare, inventând poveşti şi cercetând detalii.


 Ziua 3
Dorinţa de Crăciun a lui Buzunăraş - Şi anul trecut am citit această carte, însă acum ne vom răsfăţa din nou cu povestea iepuraşului Buzunăraş.
 Ziua 4
Ţinutul fulgilor de nea - Dacă la noi zăpada se va topi, cu siguranţă vom găsi din plin în această carte.

 Ziua 5
Unde sunt elfii Crăciunului? - O carte de căutare foarte frumoasă, cu 24 de clapete, un nou prillej de poveşti şi discuţii aprinse. :)

  Ziua 6
Foxes in the Snow - O poveste încântătoare despre cum doi pui de vulpe descoperă primii fulgi de zăpadă ce poposesc la ei în pădure.

  Ziua7
Cum şi-au petrecut jucăriile Crăciunul

 Ziua 8
 Carte sonoră - Apasă şi ascultă Crăciunul

 Ziua 9
Christmas Book & Jigsaw - Usborne Farmyard Tales - Lectură de iarnă şi un puzzle la care vom lucra împreună.

 

Ziua 10
Christmas ABC - O carte simplă, cu ilustraţii foarte frumoase, căreia îi vom alătura jocuri cu litere.


 Ziua 11
Rime de Crăciun - Oare merg puse pe muzică? Cu siguranţă!

 Ziua 12
În aşteptarea lui Moş Crăciun - Cât de frumoasă este iarna în satul românesc vom afla din aceste poezii deosebite ce au încântat copilăria multor generaţii!

 Ziua 13
Colinde de Crăciun - Carte cu pian

 

Ziua 14
Santa, Tichiuţa şi Usborne Christmas Snap - Primele două reprezintă amintiri de la primul Crăciun al lui Mathias şi le-am alăturat jocul de snap cu imagini minunate de sezon pentru a anima programul acestei zile.

 

 Ziua15
O noapte cu ninsoare - Micul arici şi aventurile sale prin zăpadă.

 Ziua 16
The Snowy Day Picture Book - Şi mai multă zăpadă, joacă şi o porţie de lectură în limba engleză.

 Ziua 17
Naşterea lui Iisus & Usborne Activities Christmas Sticker Book - Vom vorbi despre semnificaţia sărbătorii de Crăciun şi apoi ne vom juca, completând imaginile cărţii de activităţi cu stickerele potrivite. 
 Ziua 18
Crăciunul cu Norocel - Pisicuţele, atât de dragi nouă nu puteau lipsi din programul de decembrie, aşadar vom vedea ce face Norocel în zi de sărbătoare.

  Ziua 19
Sania lui Moş Crăciun - Încă o carte încântătoare a Luciei Muntean.

 Ziua 20
Este Crăciunul în familia ursuleţilor - O carte superbă, în limba germană, cu text simplu, cu pictograme, despre cum se pregătesc ursuleţii de sărbătoare.

 Ziua 21
Clink, clink, cartea cu clopoţel! - O carte simplă, însă foarte frumoasă, căreia dorim să ii asociem câteva activităţi cu şi despre clopoţei!

Crăciunul - Carte de căutare cu imagini superbe!

  Ziua 22
Grumpy Badger's Christmas - Oare ce se întâmplă când dintre toate animalele pădurii, bursucul este foarte morocănos şi refuză să intre în spiritul sărbătorilor de iarnă? O carte foarte frumos ilustrată despre prietenie, despre spiritul sărbătorii de Crăciun şi prin imaginile sale, despre cât de frumoasă este iarna în pădure.

 Ziua 23
Spiriduşii zăpezii găsesc o scrisoare - O carte superbă, cu ilustraţii tridimensionale.

 Ziua 24
Crăciunul şoricelului Chiţ - Oare va găsi şoricelul un locuşor pentru a petrece Crăciunul? Îl putem primi la noi! :)
Acestea sunt cărţile pe care ne-am propus să le parcurgem, de care să ne bucurăm şi cu care să numărăm şi să umplem zilele premergătoare Crăciunului.
 

Le-am împachetat, le-am numerotat şi şi-au ocupat locul de-o parte şi de alta a dragului nostru calendar-căsuţă, cu 24 de sertăraşe, în care Mathias va găsi în fiecare dimineaţă câte o bombonică şi un bileţel cu ceea ce ne propunem pentru ziua respectivă. Pentru a-i permite să descopere singur ceea ce scrie pe bileţel, mi-am făcut o colecţie de câteva pictograme reprezentative tipurilor de activităţi pe care le vom include în program, alături de care voi şi scrie într-un cuvânt despre ce este vorba. Fie că vom menţiona cartea zilei, petreceri, activităţi creative sau muzicale, activităţi de decorat casa sau bradul, vreo vânătoare de comori sau pregătirea cadourilor pentru cei dragi, Mathias le va regăsi pe toate, pe rând, în bileţelele calendarului, reprezentate şi prin imagini.


Va fi invitat să participe la toate pregătirile, de la gătit bunătăţuri, la împachetat cadouri, sau va primi colindători şi le va dărui daruri dulci. Ne-am propus să ne jucăm cu instrumente muzicale, să cântăm colinde şi să urmărim Concertul de Crăciun al lui Andre Rieu. Să pictăm, să facem fel de fel de jocuri, de crafturi, vânătoare de comori sau joacă senzorială. Însă despre toate activităţile pe care ni le dorim pentru această perioadă, vă vom spune mai multe înainte de sfârşitul anului, după ce le vom fi gătat şi ne vom fi bucurat de ele, ca să avem ce povesti. :)

Până atunci însă, vă dorim mult spor în toate, la joacă, la pregăriti şi la distracţie. Mai jos este cardul nostru de iarnă pentru cei ce ne citesc, cu o aminitire tare dragă nouă de la primul Crăciun al lui Mathias, o ghirlandă de beculeţe colorate din amprentele degeţelelor lui. Poate vă inspiră ca idee de activitate. La noi această creaţie înrămată va fi prezentă la vedere în casa noastră, în fiecare an de sărbători. :) 

Vă dorim tot ce este mai bun şi mai frumos, să aveţi multă bucurie şi voioşie în case şi în suflete, iar toate să vi se împlinească aşa cum vă doriţi!4 comentarii:

  1. Foarte frumoase cartile! Imi place foarte mult si calendarul. Este cumparat de undeva sau este facut la comanda?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumim frumos! Calendarul este cumpărat dintr-un magazin de decoraţiuni din Constanţa (Maritimo). Numai bine şi sărbători fericite vă dorim!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...