20 iunie 2015

Home, Sweet Home...


În ultimele săptămâni activităţile noastre şi o parte dintre cărţile pe care le-am citit au fost centrate pe tema căsuţelor de tot felul. Am crezut că într-o săptămână vom trece la alte subiecte, însă am găsit tot mai multe materiale şi idei interesante cu şi despre căsuţe, pe care ne-am dorit să le folosim. 

Începutul l-a reprezentat cartea Căsuţa, de Virginia Lee Burton, de la Editura Cartea Copiilor. Am citit în câteva seri din ea şi ne-au încântat ilustraţiile şi povestea căsuţei, care, precum şi noi, oamenii, are nevoie de stabilitate şi de putere pentru a întâmpina schimbările neplăcute. Ne-a plăcut foarte mult cum au fost reprezentate peisajele din fiecare anotimp sau cele cu ziua şi noaptea, ispirându-ne să creăm şi noi, prin metodele noastre mai simple, picturi cu cele patru anotimpuri.


Acum vreo treisprezece ani, într-o manifestare a poftei de migăleală care mă mai răzbeşte câteodată, am construit o căsuţă din beţe de chibrit, pe care am păstrat-o şi care s-a dovedit a fi foarte potrivită acum pentru a însoţi lectura cărţii Căsuţa. Lui Mathias i-a placut foarte mult, întorcând-o pe toate părţile şi analizându-i toate detaliile. Acum este a lui, bineînţeles, la loc de cinste lângă această carte si lângă alte materiale despre căsuţe, pe care mi-a zis să i le mai las pe raft pentru că încă se mai joacă bucuros cu ele. :)


Cum vă spuneam mai sus, am dorit să reprezentăm şi noi cele patru anotimpuri, însă cu mai multe căsuţe în peisaj şi cu câţiva copăcei. Pentru aceste peisaje am avut nevoie de patru coli colorate în verde deschis, verde închis, portocaliu şi alb. Mathias a folosit o ştampilă pentru căsuţe, iar pentru copaci, un bureţel şi un şablon. Pe acesta din urmă l-am confecţionat eu, printând o siluetă simplă de copac, pe care am laminat-o şi am decupat-o pe interior, lăsându-i şi un mic mâner în lateral, de care să poată ţine şablonul când pictează. A aplicat ştampila şi şablonul unde şi cum şi-a dorit pe coală, iar ceea ce a rezultat puteţi vedea mai jos. A fost o activitate distractivă, cu ocazia căreia am vorbit un pic şi despre anotimpuri.


Şi pentru că era în temă din toate punctele de vedere şi viza cu totul alte abilităţi, am folosit şi acest puzzle minunat, în patru straturi. Am trecut din nou prin anotimpuri, alături de o altă căsuţă şi curtea ei. Imaginile sunt atât de frumos realizate, cu atât de multe detalii, pe care Mathias a învăţat să le urmărească şi să le caute pe piese, pentru a rezolva puzzle-ul. Ne-a plăcut să refacem toate cele patru imagini, însă alăturate, nu suprapuse în chenar, pentru a vedea diferenţele şi trăsăturile specifice fiecarui anotimp.


Pentru că una dintre activităţile cel mai des solicitate de către Mathias este cea de pictură, am inclus printre fişele cu contururi pe care i le ofer şi una cu tema noastră. De precizat că peisajul trebuia neapărat să conţină şi o floare, pe care el a adăugat-o în lateralul casei, iar copacul era musai să aibă rădăcini. Păi cum, se poate copac fără rădăcini? spuse micul pictor. :)


Am parcurs şi alte cărţi pe tema caselor, precum aceasta de la Editura Prut, Priveşte cum e - Casa. Paginile ei ne arată structura interioară a unei case, cu camerele şi lucrurile din acestea, cu instalaţiile de apă, gaze şi electricitate din subsol şi cu multe alte detalii. De asemenea, conţine şi imagini cu multe alte tipuri de locuinţe ale oamenilor din diferite zone ale planetei sau cu diversele forme pe care le au căsuţele animalelor, păsărilor şi ale altor vietăţi.


În continuarea aceleiaşi idei, am propus o activitate de decupat, de care Mathias a fost foarte încântat. Am descărcat şi printat această fişă de pe pagina Kizclub.com, o pagină cu multe materiale interesante. Astfel, a decupat după contur diverse obiecte casnice, pe care a trebuit să le aşeze în camerele potrivite ale unei case. Pe fişa de lucru erau trecute în limba engleză denumirile tuturor obiectelor şi camerelor şi am folosit şi noi această activitate pentru a pronunţa şi învăţa toate aceste denumiri.


Cartea Învârte roata! Cuvinte despre casa mea, de la Editura Girasol, a fost următoarea pe lista noastră. O carte cu rotiţe, cu ajutorul cărora se schimbă imaginile unor ferestre de pe pagini, cu ilustraţii viu colorate şi cu multe elemente de la care să pornim o conversaţie. Rotiţele conţin mai multe imagini, dintre care doar una este potrivită pentru fiecare pagină şi astfel, până la cea corectă, apar tot felul de combinaţii hilare în care vesela de bucătărie stă la cuier, oala aburindă se află pe comoda tv sau raftul cu cărţi este poziţionat deasupra chiuvetei din baie. Genul acesta de cărţi reprezintă un bun material pentru îmbogăţirea vocabularului şi nu numai.


Am descoperit, tot pe pagina Kizclub.com, o activitate foarte interesantă în care trebuie asamblată o casă tridimesională, cu patru camere, cu mici obiecte pentru acestea, asemănătoare cu cea de mai sus, de decupat, însă cu fişe color şi mult mai captivantă, datorită formei. Eu am preferat să laminez totul, deşi a fost mai dificil la asamblare, însă am vrut să fie mai rezistentă căsuţa pentru că prevedeam că va fi folosită intens şi la activităţi, dar şi la joacă.





Am folosit termenii în engleză pentru a denumi toate obiectele implicate, pentru camere şi alte elemente, aşa cum am procedat şi pentru următoarea carte folosită, de la Editura Litera, numită Combină imaginile. Paginile acestei cărţi sunt secţionate în două părţi, cea de sus reprezentând imagini de căutare cu diverse camere abundând în obiecte casnice şi jucării, care apoi se regăsesc pe una din secţiunile de jos ale paginilor şi care trebuie potrivite conform destinaţiei lor. Cartea este simplă, însă poate fi folosită în multe feluri, fiind utilă în exersarea atenţiei, a spiritului de observaţie şi în dezvoltarea vocabularului.

Mathias s-a jucat şi cu alte două materiale foarte interesante, şi anume cu un puzzle stratificat, ce ilustrează în paşi simpli construirea unei case, de la săpatul fundaţiei, la construirea zidurilor şi apoi, la amenajarea faţadei şi cu o planşă a jocului Quips, pe care a întregit imaginea unei case cu ajutorul pieselor colorate potrivite.





Foarte mult i-a plăcut, de asemenea, şi jocul de Tangram, care conţine foarte multe piese şi planşe de lucru cu structuri diverse, printre care şi două case, pe care le-a completat cu formele geometrice potrivite. Acest joc este unul dintre preferatele lui Mathias, folosindu-l deseori când ascultă poveşti sau muzică pentru copii.


Cum ar fi putut lipsi literele şi alăturarea lor în cuvinte din preocupările noastre, fie ele chiar şi despre case? Am folosit binecunoscuta activitate cu cleştişori de rufe, cu litere lipite, cu care Mathias să rescrie cuvintele Casă şi House. Am printat imaginea unei căsuţe, căreia i-am adăugat cuvintele de care aveam nevoie în lateral şi am laminat totul, inclusiv literele de pe cleşti, pentru a fi mai rezistente. A avut mare succes acest tip de activitate, prin care am recapitulat literele, formând cuvinte şi am antrenat şi degeţelele pentru prinderea cu precizie.


A venit şi rândul matematicii, pentru care am creat o activitate de care Mathias a fost foarte încântat şi pe care a tot repetat-o. Am vrut neapărat să mă folosesc de tema noastră şi am făcut cinci căsuţe din plicuri cărora le-am aplicat acoperişuri laminate. Pe fiecare dintre plicuri am lipit o etichetă cu câte o adunare, cu rezultate până la 5, având aplicată după egal bandă dublu adezivă, pentru a aşeza răspunsurile corecte. În căsuţe am introdus locuitori, bineînţeles. :) Toate etichetele cu numere sau omuleţi au fost laminate pentru a fi mai uşor de folosit şi mai rezistente.


Am făcut termenii fiecărei adunări de culori diferite, roşu şi albastru, pentru ca Mathias să asocieze uşor numerele de pe plic cu valorile lor, reprezentate de locuitorii din interiorul plicurilor/căsuţelor. Este un exerciţiu deja obişnuit pentru el acela de asociere a numerelor cu mulţimi valorice corespunzătoare şi am vrut să treacă rapid peste această parte, pentru a se concentra pe operaţiile de adunare în sine.

Astfel, în plicul cu operaţia 1 + 2 = X, a găsit un locuitor roşu şi doi albaşti, pe care i-a înşirat sub numerele ce reprezentau valoarea respectivă, i-a numărat pe toţi la un loc şi astfel a obţinut răspunsul corect pe care l-a cules din tăviţa de alături şi l-a lipit după egal. Operaţiile pe care le-a parcurs au fost: 1 + 1, 1 + 2, 2 + 2, 2 + 3 şi 3 + 1. Încă se mai joacă cu aceste căsuţe şi locuitorii lor, cu entuziasm. Plănuiesc să extind lucrurile şi să folosesc acelaşi format de activitate pentru operaţii matematice un pic mai complexe în viitorul apropiat.


Cine nu-l cunoaşte pe Pixi? Cărticica Pixi caută o casă, Editura All, Galaxia copiilor, ne-a determinat să îl urmăm pe acesta în căutarea unei case potrivite pentru el, ocazie cu care am aflat cum este să locuieşti în cuibul coţofanei, în culcuşul broaştelor de lac din stufăriş sau în vizuina iepurilor de sub pământ. Este interesant pentru un copil să descopere în câte forme şi de câte feluri pot fi casele animalelor.


În aceeaşi direcţie, ne-am documentat mai mult cu ajutorul cărţii Căsuţe de animale, Editura Aquila, care conţine imagini reale superbe cu habitatele multor vietăţi. Am parcurs textele, am analizat imaginile şi am discutat despre ce exemple de căsuţe de animale am văzut noi în natură când am avut ocazia.




Peep Inside Animal Homes, Editura Usborne - Micul Cititor, este o carte minunată, ca de altfel toate din această serie, cu multe clapete de efect, sub care cei mici descoperă detalii viu colorate din locuinţele animalelor. La fermă, în pădure sau în junglă, în ţinuturile polare sau în adâncurile mării, paginile acestei cărţi ne fac musafiri în casele animalelor de tot felul. 


Acestea au fost sugestiile şi ideile noastre pe tema căsuţelor. Noi ne-am jucat, am învăţat şi ne-am distrat cu toate acestea. Cu un gând bun şi speranţa că v-a plăcut şi v-a inspirat ceea ce v-am povestit, vă dorim case cu linişte, iubire şi armonie şi, bineînţeles, joacă plăcută şi lectură asemenea!


M. 3 ani şi 5 luni

2 comentarii:

  1. Cat de frumos ai organizat totul! Felicitari! La cartea "Combina imaginile" obiectele care trebuie potrivite sunt magnetice?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos! Cartea "Combină imaginile" nu are părţi magnetice, ci doar paginile sunt secţionate la demarcajul acela de deasupra obiectelor de căutat. Potrivirea se face prin răsfoirea paginilor de jos, până la cea potrivită. Pe pagina Editurii Litera (am lasat link în articol), se pot vedea mai clar cateva dintre paginile acestei cărţi. Numai bine!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...