5 iulie 2012

Radio Bebe :)))


Indiferent de calităţile vocale ale mămicii, tuturor copilaşilor cred că le place să audă cântecele cântate de mami. De la cântece de leagăn, până la cele de ţopăială, acompaniamentul muzical pentru puii lor cred că face parte din viaţa de zi cu zi a fiecărei mame. Sau cel puţin pentru noi este indispensabil. Cântăm foarte des şi ne place. De când era în burtică, Mathias s-a obişnuit cu cântatul meu, lălăială cu iz de cântecel pentru copii la început, apoi ne-am "documentat" şi am format o colecţie de cântecele din Cutiuţa muzicală şi din alte surse, şi le ascultam frecvent împreună cu muzică clasică pentru bebeluşi. Ne-am continuat acest obicei şi acum avem un repertoriu foarte bogat, pentru că, vrei nu vrei, am învăţat toate versurile şi i le cânt lui Mathias foarte des. Răţuştele mele, Şade raţa pe butoi, Masa mare, În pădurea cu alune ş.a.m.d... Elefantul Cici este cea mai nouă descoperire şi este foarte haios. La fel de frumoase sunt şi melodiile în limba engleză, şi nu numai.


Ştiu că poate părea o activitate simplă şi banală, însă implicaţiile ei sunt foarte importante şi valoroase pentru bebeluş. În cartea Cum să facem un copil fericit în primul său an de viaţă, de Nessia Laniado (Ed. All, 2009), scrie aşa: "Pentru nou-născut, vocea părinţilor are un ton, un timbru, o intensitate şi un ritm proprii. Dacă se obişnuieste să o audă cântând, va avea mai puţine dificultăţi în a învăţa să vorbească, nu numai propria limbă, dar şi o limbă străină." Interesant, nu? Din aceeaşi carte am înţeles importanţa şi puterea cântecului de leagăn, care are aceeaşi melodicitate şi acelaşi ritm în toate limbile şi culturile. De aceea, încă din burtică şi mult după aceea, i-am cântat copilului meu un cântecel de leagăn cu versuri compuse de mine pentru el, personalizarea aceasta îmbogăţind şi mai mult valoarea momentului de intimitate maternă dintre noi. Cunoscându-l din burtică, copilul se linişteşte mai uşor şi dobândeşte sentimentul de siguranţă mult mai repede când ascultă cântecul de leagăn. Conform cărţii meţionate mai sus, efectul pozitiv nu este doar la nivel psihologic, ci "contribuie la sincronizarea respiraţiei în scurt timp. Cine îl ascultă, începe aproape imediat să respire urmând ritmul muzicii. Muşchii se relaxează şi apare în tot corpul o senzaţie de bine."

Cântaţi copilaşilor voştri. Ascultaţi muzică împreună. Înveseliţi-vă, dansaţi, ţopăiţi şi râdeţi cu gura până la urechi. Delectaţi-vă împreună pe orice fel de muzici vesele sau duioase. De la Vulpe, tu mi-ai furat gâsca până la Mozart şi Shostakovich. Noi mai nou ascultăm şi topurile radio şi mult ne mai place să ne distrăm de exemplu pe refrene de genul "Cecererece, cecererece!" Simplu? Da. Haios? Foarte. Dar ca să închei totuşi solemn :) vă citez puţin şi din filosoful grec Platon: "Cea mai bună educaţie ia naştere din muzică, pentru că armonia şi ritmul pătrund în cele mai adânci unghere ale sufletului şi pun stăpânire pe acesta, dăruindu-i aceluia care beneficiază de aşa ceva, înţelepciune şi capacitate de a învăţa."

Sursă foto

3 comentarii:

  1. Buna, ai o adresa email sa putem vorbi?
    Imi place postarea ta, si mai ales cum imbini joaca de copii cu citate de oameni mari. :)
    Da, si eu am invatat cateva cantecele din cutiuta muzicala. :) sunt convinsa ca-i ajuta, orice dovada de dragoste ii ajuta, si ei simt dragostea imediat. Asa cum simt si cand sunt neglijati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, mulţumesc frumos pentru aprecieri. Aşa e, orice dovadă de dragoste este preţioasă pentru copilaşi. Implicarea este esenţială. Adresa de email este coloryourlifeinjoy@yahoo.com (o voi adăuga şi la profil.) Numai bine :)

      Ștergere
  2. Update: Noua adresă de mail este colorlifeinjoy@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...