27 mai 2015

Poveşti culese din grădinăAstăzi am ales să vă prezentăm o colecţie minunată de poveşti pentru copii, în format audio, create şi povestite de către o mămică foarte talentată, Geo Mihalache. Colecţia se numeşte Poveşti pentru Vlad şi conţine cinci cd-uri, fiecare cu câte şase, şapte sau opt poveşti atât de gingaşe şi delicate, cu personaje şi întâmplări care te fac să simţi aerul curat al curţii de la ţară, în zumzăitul melodios al naturii. Datorită acestor poveşti şi atmosferei redate de acestea, parcă gustăm şi ne bucurăm şi mai mult de curtea noastră, cu toate minunile naturii care se întâmplă în ea. De aceea am dorit să vă împărtăşim bucuria cu care ascultăm povestioarele despre motani şi şoricei, albinuţe sau vrăbiuţe, gărgăriţe, ghiocei şi chiar oameni de zăpadă, printre imagini culese de la noi din curte, cu lucrurile care ne-au încântat pe noi de-a lungul acestei primăveri!
 
Poveştile au ca decor, pe rând, fiecare dintre anotimpuri, aşa cum puteţi vedea şi pe coperţile celor cinci discuri, ilustrate atât de frumos de către Hippo Atelier, iar acompaniamentul muzical al poveştilor este reprezentat de muzica  lui Misha Mishenko. Lui Mathias îi plac foarte mult aceste poveşti, iar eu le consider atât de preţioase! La Crăciunul trecut a primit în dar discurile din prima ediţie, alături de un cd player, ulterior actualizându-ne colecţia, iar în prezent încă mai este dornic să le asculte, alegându-şi singur ce disc sau ce anume poveste doreşte.

Câteodată Mathias ascultă o poveste până la capăt, iar după aceea îmi pune întrebări, vorbim despre unele detalii din poveste care i-au atras atenţia sau îmi povesteşte ce a păţit vreun anume personaj, alteori pune povestea pe pauză pentru a-şi lămuri unele lucruri sau întrebă despre unele cuvinte pe care le-a auzit în text. Câteodată ascultă poveşti în vreme ce se joacă cu lego sau cu vreo altă jucărie, alteori stă pe canapea sau pe covor şi doar ascultă. Este ca şi cum cineva i-ar citi dintr-o carte, lucru cu care el s-a obişnuit de mult. Îmi place că ascultă în propriul ritm, că este atent la detalii şi că ia seama la întâmplările prin care trec personajele şi la învăţăturile poveştilor.


Am să continui spunându-vă că îmi mai place şi cum aceste poveşti hrănesc imaginaţia ascultătorului şi cum îl îmbie la a visa şi a crea imagini mentale ale personajelor din poveste, la a crea decorul şi a-şi imagina felul în care se poartă personajele în anumite stări şi situaţii. Ascultarea poveştilor dau startul unui joc creativ imaginar, în care ascultătorul devine oarecum un arhitect al scenelor, punând detaliile oferite de poveste alături de cele create în imaginaţia sa. Astfel, acesta construieşte cadrul în care au loc întâmplările sau atribuie tuturor personajelor chipuri şi trăsături.De asemenea, ascultarea poveştilor dezvoltă vocabularul copiilor şi chiar modul de exprimare al acestora, pentru că au parte de un limbaj frumos împletit, cu detalii într-o măsură adecvată înţelegerii celor mici. Ritmul povestirii, precum şi dicţia sunt foarte importante pentru copii. Lectura cu voce tare sau poveştile audio pentru aceştia conturează abilitatea de ascultare, care în timp duce către dezvoltarea abilităţii de a citi. Noi aşteptăm cu nerăbdare şi cărţile cu aceste poveşti, despre care am auzit că urmează să apară curând, fiind produsul unei colaborări tot cu Hippo Atelier!

Dacă cititul cu voce tare al unei cărţi de către un părinte pentru copilul său nu permite acest răsfăţ, discurile cu poveşti ne dau libertatea de a le asculta şi pe întuneric sau cu o lumină de veghe, înainte de somn, şi parcă în acest fel i se oferă imaginaţiei noastre o pânză albă pe care să pictăm poveştile aşa cum dorim. Noi ne-am decis să ne alcătuim şi o bibliotecă audio, cu materiale de calitate precum cele prezentate acum. Este o bucurie să văd cum Mathias are răbdare să asculte cu interes o poveste, cum îşi doreşte să le repovestească pe scurt cu propriile cuvinte pe unele dintre ele sau cum începe să creeze istorioare cu ceea ce vede el prin natură, în curte sau în plimbările noastre.
Spre bucuria noastră, în cel de-al patrulea volum, se găsesc două poveşti dragi nouă, dedicate lui Mathi, şi anume Un melcuşor ambiţios şi Viespile din cutia cu scrisori! Îi mulţumim cu această ocazie lui Geo pentru dedicaţii! Să spunem că, într-un fel, am cunoscut personajele acestor două poveşti în mod personal. :) 

Pentru că se apropie Ziua Copiilor, pe pagina Poveşti audio pentru copii - Poveşti pentru Vlad, puteţi să mai profitaţi câteva zile de oferta valabilă pentru întregul set de cd-uri cu aceste poveşti! Sperăm că v-a încântat recomandarea noastră şi vă dorim audiţie plăcută!


M. 3 ani şi 4 luni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...