6 august 2014

Learn with Music!

We are going to tell you a secret! Nouă ne place foarte mult să învăţăm cu şi prin muzică! Da, ştiu, acesta nu mai este de mult un secret, însă vrem să vă povestim despre Learn with Music cu entuziasmul cu care v-am împărtăşi o mare taină!

Cât de pasionat este Mathias de muzică v-am mai povestit, la fel şi despre coşul nostru cu instrumente, care s-a mai mărit între timp. Cu aşa preocupări muzicale, râvneam de mult să participăm la activităţile din cadrul Learn with Music, încă de pe vremea când nu exista decât în Bucureşti şi tare mult ne-am mai bucurat că a fost adus şi în Constanţa. Acest program educaţional provine din Statele Unite şi are ca obiectiv introducerea copilaşilor preşcolari în fermecătoarea lume a muzicii, familiarizându-i cu ritmul şi armonia acesteia, dar şi cu sunetele instrumentelor muzicale. Iar toate acestea se petrec în limba engleză. Aşadar copiii au ocazia să înveţe în mod natural foarte multe versuri şi melodii pe care le cântă împreună cu părinţii şi profesoara, să cunoască foarte multe noţiuni de muzică, de asemenea să-şi dezvolte şi să-şi îmbogăţească vocabularul în limba engleză şi nu în ultimul rând, să se distreze şi să se amuze alături de ceilalţi participanţi la oră.


Noi am mers la Learn with Music săptămânal, cu foarte puţine excepţii, din februarie, iar încântarea a crescut odată cu fiecare participare. Părinţii sau bunicii participă activ alături de copii, cântând şi dansând împreună cu aceştia. Orele diferă prin melodiile, activităţile şi materialele de educaţie muzicală abordate. Astfel, numeroase instrumente muzicale sau materiale pentru motricitatea fină şi grosieră sunt folosite şi explorate de către copii, acompaniind melodiile cântate, instrumente precum ouăle muzicale, clopoţeii de mână, beţele de ritmică, clopoţeii de rezonanţă cu maletă, maraquitas, triunghiul de rezonanţă, blocurile de lemn cu două tonuri, cabasas, tobe de diverse forme, tamburine şi alte instrumente, banda mare elastică, eşarfele colorate de dans, mingile sau animalele de pluş. Copiii îşi dezvoltă simţul creativ, imaginaţia, auzul muzical şi simţul ritmului, exersând totodată şi pronunţia multor cuvinte în limba engleză, din multe arii de vocabular. 

Mathias "aduce" deseori acasă programul de la Learn with Music. Cântă melodiile de la oră, pe care le ascultăm şi acasă, ne spune povestioarele care fac uneori trecerea de la o melodie la alta în program, repetă denumiri în engleză ale animalelor, culorilor, părţilor corpului sau ale mişcărilor de dans sau de joc. Este încântat de Miss Lore, profesoara noastră foarte talentată, care îi întâmpină pe copii cu multă răbdare, gingăşie şi multă energie pozitivă. Ba chiar acasă Mathias ia câteodată rolul profesorului şi ne pune să reproducem Rhythm patterns de la oră. Această activitate, de exemplu, se desfăşoară mai întâi în grup, apoi individual, când fiecare copil are ocazia să asculte cu atenţie şi să redea cât mai corect diverse structuri ritmice după exemplificarea profesoarei.

Să vă mai spun câte beneficii are muzica asupra copiilor? Aceasta are printre altele un rol foarte important şi asupra dezvoltării cognitive a copiilor. V-am mai spus şi cu alte ocazii cât de frumos a explicat Platon despre muzică şi însemnătatea acesteia în educaţia copiilor, cum "...armonia şi ritmul pătrund în cele mai adânci unghere ale sufletului [...], dăruindu-i aceluia care beneficiază de aşa ceva, înţelepciune şi capacitate de a învăţa." Aş zice că armonia şi ritmul pătrund şi în cele mai adânci unghere ale minţii şi astfel, copiilor li se dezvoltă coordonarea, memoria, concentrarea, simţul de observaţie, abilitatea de a vorbi corect în limba maternă şi de a învăţa cu uşurinţă şi limbi străine în prezenţa educaţiei prin muzică. De asemenea, la Learn with Music, copiii se relaxează şi se joacă, cântând şi participănd la activităţi împreună cu alţi copii, socializând şi comunicând mai uşor, consolidându-şi încrederea în sine.

Pentru noi Learn with Music a devenit o constantă, o porţie săptămânală de learning party aş zice. Până ne vom dumiri dacă şi ce anume şi-ar dori Mathias să aprofundeze ca instrument muzical, orele de învăţare prin muzică reprezintă o formă valoroasă de educaţie muzicală timpurie. Vă recomandăm acest program cu mult, mult drag, pentru că va reprezenta cu siguranţă o mare bucurie pentru orice copil. Prima şedinţă la care participaţi este gratuită, iar mai multe detalii, fotografii şi filmări cu părţi din program puteţi găsi pe pagina de Facebook Learn with Music. Vă dorim să vă bucuraţi de multă muzică frumoasă şi să o includeţi cu mult spor şi imaginaţie în activităţile voastre, chiar dacă la prima vedere nu ar avea legătură cu tema de lucru. :) Have fun!

2 comentarii:

  1. Pe noi ne ati convins..asteptam sa implinim un anisor si vom pasi cu mare drag in aceasta lume minunata!!!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare rău că nu vom fi colegi de grupă, insă de-abia aşteptăm să schimbăm impresii!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...