21 august 2014

Good Night Stories, Poems, DreamsCa pe mulţi alţi părinţi şi copii, şi pe noi ne-au cucerit cărţile Editurii Usborne, atât de frumoase, interesante şi pline de culoare. Pe măsură ce bifăm unele de pe listă, mai adăugăm altele şi altele, deoarece cu fiecare cercetare a paginii editurii, descopăr noi cărţi cu subiecte captivante, utile şi deosebit ilustrate. Astazi am ales să vă prezentăm Baby's Night-Night Storybook şi Poems for Little Children, două cărţi minunate, pe care le citim foarte des în ultima vreme, mai ales seara înainte de culcare. Povestioarele şi versurile ne sunt de mare ajutor în familiarizarea cu vocabularul şi sunetele limbii engleze, pentru care caut materiale cât mai diferite şi mai atractive. Îi citesc lui Mathias, îi traduc, câteodată după fiecare frază, alteori după fiecare paragraf, apoi repetăm anumite cuvinte împreună, repovestim întâmplările sau dialogurile personajelor noastre sau punem pe diverse melodii versurile din cartea cu poeme vesele pentru cei mici.


Povestioarele din Baby's Night-Night Storybook ne poartă prin lumea animalelor, în pădure, în junglă, în ţinuturile îngheţate sau pe câmpie şi ne expun dialoguri simple şi simpatice pe teme precum prietenia, numerele sau cuvintele, natura şi multe altele din lumea înconjurătoare. Ne plac foarte mult întrebările şi răspunsurile personajelor, copilăroase şi amuzante, făcând din fiecare poveste un nou prilej de a conversa cu Mathias, de a ne imagina alte şi alte întâmplări sau de a le asocia pe cele din carte cu cele din joaca şi viaţa noastră de zi cu zi. 

"Why does it rain?" said Little Bear.
"It rains," said Wise Old Bear, "so we can splish-splash in the puddles."


Un alt prilej de a conversa este atunci când privim şi descriem ilustraţiile superbe, detaliile acestora, culorile atât de vesele şi calde de pe fiecare pagină. Pentru a vă îmbia un pic cu acestea, am alcătuit un colaj cu unele dintre cele mai frumoase imagini ale cărţii, alături de o altă scurtă discuţie a ursuleţilor protagonişti ai mai multor povestioare:

Stretching across the sky was the most enormous rainbow they had ever seen. 
"Oh my," said Little Bear, "you were right. That's very, very exciting." 
"Quick!" said Brown Bear. "Let's go and find it before it disappears!"


 The Usborne Book of Poems for Little Children

"A charmingly-illustrated collection of poems, perfect for introducing little children to rhythms, rhymes and the sounds of words." Aceasta este prezentarea cărţii de poeme pentru copilaşi de pe pagina Usborne şi exact această descriere m-a convins să achiziţionez cartea. Ulterior şi conţinutul mi-a confirmat faptul că am ales cartea potrivită pentru a ne îmbogăţi colecţia de versuri în limba engleză, potrivite vârstei lui Mathias, altele decât mult ascultatele şi cântatele Nursery Rhymes.

 

Cartea conţine peste douăzeci de poeme, unele mai scurte, altele mai lungi, pe teme variate. Le citim, le recităm, ba chiar le punem pe muzică şi le cântăm. Pitter-Patter Raindrops, de exemplu, se potriveşte de minune pe melodia de la Brother John, sau poezia Cats, pe melodia de la Rain, Rain Go Away. Sau pur şi simplu, lăsăm melodiile să se creeze singure, cântând la întâmplare ceea ce pare a se potrivi mai bine unora sau altora dintre versuri. Tare ne mai amuzăm la poezia Oink! Baa! Cluck! Quack! Moo! când imităm animalele sau când încercăm să cântăm versurile de la Mice, pe un ritm din ce în ce mai alert.

Alte titluri dintre preferatele nostre sunt Five Little Monkeys, Into the Bathtub sau Bedtime, dintre care primul reprezintă o variantă nouă la foarte cunoscutul cântec în care cinci maimuţele năzdrăvane sar în pat, iar ultimele două ni se potrivesc perfect nouă, pentru fiecare seară înainte de culcare. Şi pentru că am început prezentarea acestor două cărţi minunate cu o discuţie despre ploaie şi bălţi cu noroi, o vom încheia cu o poezioară pe aceeaşi temă, Mud, că tot s-au reîntors ploile şi mai este un pic şi vine toamna. :)

I like mud. I like it on my clothes.
I like it on my fingers. I like it on my toes.

Dirt's pretty ordinary and dust's a dud.
For a really good mess-up I like mud.Aşa ne bucurăm noi de aceste cărţi, explorându-le şi folosindu-le toate calităţile în a petrece timp frumos şi vesel împreună, în a ne dezvolta vocabularul, imaginaţia, creativitatea. Deocamdată şi-au găsit loc bun la noi pe noptieră şi nu cred că se vor lăsa duse prea curând. Sursa noastră de minunăţii Usborne este Micul Cititor, unde puteţi găsi foarte multe cărţi interesante. Sperăm că v-au plăcut recomadările noastre şi că vă sunt de ajutor. Vă dorim lectură şi joacă plăcută zi de zi, seară de seară!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...