16 februarie 2014

Poveste cu hipopotami

De vreo trei săptămâni joaca noastră a fost în mare parte cu şi despre hipopotami, aşa că azi vă vom povesti despre peripeţiile noastre cu aceştia. Totul a început cu ideea de a participa la un concurs organizat de către Hippo Atelier, pentru care trebuia să creăm o lucrare înfăţişând un hipopotam. Însă nu ne-am fi putut apuca direct de creat hipopotami, fără a-i cunoaşte mai bine înainte. Mathias avea printre jucării câţiva, însă nu i-am folosit concret la ceva anume până acum. Aşadar am început cu imaginile cu hipopotami de prin cărţile pe care le aveam deja, şi anume Ursuleţul şi prietenii lui şi Baby's First Animal Book, care alături de câţiva hipopotami de plastic m-au ajutat să fac introducerea acestei teme. Mathias a fost încântat, iar de atunci tot aşa am ţinut-o. :) Am căutat, am adunat şi creat materiale pentru joaca cu hipopotami, pentru a le folosi în activităţi diferite şi atractive.

 
Am introdus informaţii simple în joaca noastră, cum ar fi că hipopotamii trăiesc în locuri cu multă verdeaţă şi cu apă, că se hrănesc cu iarbă şi că le place foarte mult să înoate şi să se joace în apa din apropiere. A fost încântat să vadă pe planşa pe care i-am pregătit-o cum bebe hipo se hrăneşte alături de mămica lui. De asemenea, ne-am uitat în mai multe rânduri la aceste două filmulţe scurte despre hipopotami: Adorable Baby Hippo şi How Hippos Manage Their Young, care ne-au plăcut foarte mult, având în vedere că şi noi suntem pasionaţi de joaca în şi cu apă.




Am studiat apoi forma şi părţile corpului masivului hipopotam şi am combinat aceste informaţii cu o altă temă de interes pentru noi, şi anume formele geometrice. Am creat un puzzle în care piesele lipsă, reprezentând părţi de bază din corpul hipopotamului aveau o anume formă geometrică ce trebuia potrivită pe un loc de aceeaşi formă pentru a întregi imaginea. Am vorbit despre cap, picioarele din faţă, cele din spate şi despre codiţa hipopotamului. Le-am descoperit rând pe rând şi Mathias le-a aşezat la locul potrivit.

Dacă doriţi să creaţi astfel de puzzle-uri cu orice imagine şi cu piese de orice formă, identice sau diferite, metoda este următoarea: introduceţi imaginea respectivă într-un document word, apoi inseraţi ce anume forme doriţi de la butonul Insert - Shapes şi aşezaţi-le acolo unde doriţi să aveţi spaţiile goale din imaginea puzzle. Acestea vor fi din start zone albe şi de asemenea le puteţi regla şi dimensiunea în funcţie de porţiunea din imagine pe care vreţi s-o acoperiţi. Pasul următor este să printaţi imaginea exact aşa pentru a avea baza puzzle-lui. Apoi, pentru a obţine piesele puzzle-lui conţinând exact aceeaşi imagine pe care aţi acoperit-o iniţial, selectaţi fiecare formă inserată în parte fără a-i schimba poziţia, mergeţi la Drawing Tools - Format - Shape Fill şi optaţi pentru No Fill. Forma va rămâne conturată pe imagine însă va conţine ceea ce acoperea în primă fază. Printaţi imaginea şi în această variantă şi apoi decupaţi fiecare contur al formelor alese pentru a obţine piesele puzzle-lui. De asemenea, puteţi printa şi o a treia imagine ca model de urmat pentru rezolvarea puzzle-lui homemade. Eu am ales şi să laminez toate elementele pentru a putea fi manevrate şi păstrate mai uşor. Sper să vă fie de folos metoda pe care noi am găsit-o pentru a crea cu uşurinţă puzzle-uri cu şi despre orice, simple şi la îndemână, de ajutor în a introduce diferite noţiuni în activităţile cu cei mici.







Având în vedere că citim şi răsfoim cărţi dimineaţa, la prânz şi seara, nu se putea să lipsească de pe rafturile noastre tocmai una în exclusivitate despre hipopotami. Aceasta se numeşte Povestea hipopotamului de pluş, este scrisă de Cristiana Dana Maier şi ilustrată foarte frumos de către Cristina Barsony, editată la Galaxia Copiilor. Povestea este despre un hipopotam de pluş care pleacă de la prietenul lui pentru a-şi găsi adevărata familie. Este transformat într-un hipopotam adevărat cu ajutorul unei liane magice, se bucură de apă şi de natură alături de fraţii săi, însă i se face mare dor de prietenul lui. Vă vom mai spune doar că o broscuţă tare simpatică încearcă să-l înveselească şi să-l ajute. Noi am admirat şi am descris mult imaginile cărţii, printre care textul aerisit, cu dialoguri simple între cele două personaje, ne-a ajutat să punem şi noi în scenă povestea cu ajutorul unui mic hipopotam de pluş şi al unei broscuţe. Încă nu ne-am plictisit de această carte minunată, deşi între timp am trecut la alte teme şi activităţi.





















După toate aceste aventuri printre hipopotami, ne-am hotărât să-l creăm şi noi pe-al nostru pentru concursul de la Hippo Atelier. Am ales tehnica handprint-ului (inspirându-ne de aici), ca bază pentru un colaj, cu ocazia căruia am recapitulat părţile corpului unui hipopotam. După ce s-a uscat bine amprenta gri-albăstrui, am lipit împreună un căpşor, copite şi codiţă de hipo în locurile potrivite. Pe acestea din urmă le-am făcut cu aceeaşi culoare ca şi amprenta şi le-am decupat pentru a putea fi folosite în colaj.


Am decorat apoi lucrarea cu năsturei şi buline colorate, ca dedicaţie pentru cel mai mic membru al echipei de artişti de la Hippo Atelier, cărora le mulţumim mult pentru apreciere. Toţi hipopotamii participanţi la concurs au fost câştigători, ceea ce ne-a plăcut în mod deosebit, pentru că nici noi nu agreăm competiţia între copii sau clasificarea creativităţii şi imaginaţiei acestora. Pe hipo al nostru l-am cazat printre palmieri, pentru a se simţi ca acasă. Din păcate, nu-l vom putea lăsa să se şi joace în apă. :)




Să nu credeţi că asta a fost tot. În zilele următoare mi s-a tot spus că hipo mic manâcă iabă a mami lui, adică împreună cu mami lui şi că se joacă a apă, adică la apă. :) Aşa că am purces de-am mai căutat idei de activităţi pe această temă. Am confecţionat cinci carduri cu aceeaşi imagine, însă de diferite dimensiuni cu diferenţă de un inch între ele, pentru a repeta noţiunile de mic-mare, pentru a le aşeza în ordine crescătoare şi pentru a le număra. Această activitate este de inspiraţie montessoriană, pe principiul turnului roz, însă într-o variantă simplificată. Mathias a studiat cardurile, le-a aşezat şi reaşezat, ghidat fiind de întrebările mele de genul Care este cel mai mare sau cel mai mic hipopotam dintre cei rămaşi? I-a plăcut foarte mult această activitate şi o vom mai aplica şi pe alte teme.


Nu se putea să nu colorăm ceva împreuna şi am ales un hipo care joacă fotbal. Îi place să lucrăm împreună la acelaşi desen, iar eu încă fac asta ca să îi trezesc interesul pentru colorat, deşi printez mai mereu câte două fişe. Mi-a plăcut că Mathias i-a făcut hipopotamului ghete şi mănuşi portocalii. Poate era portar, iar în desen tocmai făcea o degajare din careul porţii!?! :)

Apoi am ales să ne jucăm cu litere. Acestea sunt preferatele noastre, deşi Mathias are doar doi ani, însă interesul a venit de la el şi nu aveam cum să ignor acest fapt. Şi asta încă de astă-vară. Se uită cu mare plăcere la toate video-clipurile cu Abc Songs, cântă de zor aceste cântecele, recunoaşte mai toate literele, mi le arată pe unde le zăreşte scrise în format mai mare, acasă sau la plimbare, iar când citim din cărţi, îmi zice Mathi citeşte Abcd efg (pe care le cântă) şi îmi arată textul. Aşa că am adunat toate H-urile din seturile de litere pe care le folosim în jocurile noastre şi am stabilit ca H este de la hipo, aşa cum M este de la Mathias. Le-a cercetat, le-a stivuit şi le-a comparat, însă cel mai mult i-a plăcut, ca întotdeauna, litera mare din carton, cu ochi. I-am făcut un astfel de alfabet din carton, cu toate literele limbii române, colorate conform metodei Montessori şi le-am personalizat cu ochişori mobili, pentru că adesea le folosim ca şi personaje în diverse dialoguri şi scenete.

Am folosit de asemenea şi cardul cu litera H şi cu hipopotamul care doarme în hamac din minunatul set alfabet de la Hippo Atelier. Am avut inspiraţia de a-l achiziţiona în dublu exemplar, iar unul dintre ele deja a trecut la studiat şi zmotocit, deşi cardurile sunt foarte rezistente, găsindu-şi locul la îndemână, pe raft printre cărţulii. :) Imaginile sunt foarte frumoase şi atractive pentru micul cititor, pline de culoare şi uşor de asociat cu litera pe care o reprezintă. Inutil să vă mai spun că am experimentat şi noi statul într-un hamac improvizat pe sub masă, de care ne-am desprins cu greu, cu promisiunea că la vară vom folosi unul adevărat în curte. :)



Cum ar fi fost să învăţăm atâtea despre hipopotami, fără să îi şi bălăcim un pic în apă? Păi ar fi lipsit cireaşa de pe tort din povestea noastră. :) Am creat un setting simplu pentru joacă senzorială, în care am adus elementele despre care am aflat în activităţile noastre, precum iarba cu care aceştia se hrănesc şi care este din hârtie, păstrată de la un ornament pascal de anul trecut. Câţiva palmieri, hipopotamii noştri udabili :) şi o tăviţă cu apă au întregit peisajul. Joaca a fost foarte distractivă, hipopotamii au făcut ba cerculeţe de apă, ba au făcut pleoşc de multe ori, şi într-un final au mers cu noi la băiţa de seară. :)
























Acestea au fost jocurile noastre cu şi despre hipopotami. Au fost inspirate de ideea participării la concursul de creaţie, iar entuziasmul şi curiozitatea ne-au dus mai departe, continuând să căutam idei de joacă educativă. Pentru mine interesul dintr-un moment anume pentru o temă anume, văzut la cel mic, este ceea ce mă ghidează în a alege ce activităţi îi propun, potrivite lui, mereu cu un element de noutate, cu scopul de a învăţa şi a ne distra. Dacă Mathias este încântat mai mult de o carte, de o poveste, de un personaj sau de o temă, într-acolo mă îndrept cu activităţile în perioada respectivă, în paralel cu alte teme expuse şi puse la îndemână, spre care să-şi îndrepte curiozitatea şi despre care, poate, să cercetăm mai apoi. Mulţumim mult echipei de la Hippo Atelier pentru inspiraţie şi dorim să le facem şi noi o mică surpriză, dându-le ocazia să vadă cum arată aşezate la un loc majoritatea minunăţiilor lor create pentru copii până acum. Le urăm succes şi la cât mai multe astfel de materiale educative, iar cititorilor noştri le dorim ca de obicei mult, mult spor la joacă!
























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...