11 aprilie 2013

Reguli pentru mame de băieţi... şi nu numai (2)

Am descoperit aceste reguli scrise de Tabitha Studer în 2011 pentru fiul său şi mi s-au părut foarte interesante, ele punctând foarte bine anumite detalii care de obicei scapă multora dintre părinţi, fie din cauza  unor şabloane sociale, fie a vieţii de zi cu zi aglomerate, deşi bineînţeles că îşi iubesc nespus copiii şi le vor tot binele. Consider că, deşi am folosit aproximativ tot titlul original, şi cuvântul mame şi cuvântul băieţi pot fi schimbate în cazul majorităţii regulilor. Dacă nu, atunci regulile pot fi adaptate. :) Articolul integral se găseşte aici, iar comment-urile la acesta sunt majoritar apreciative, dar mai sunt şi critici cu privire la anumite cuvinte sau noţiuni folosite. Autoarea răspunde ulterior multor întrebări de la cititori, lămureşte multe aspecte şi menţionează din nou că a scris ce a simţit ea potrivit pentru fiul ei. Eu găsesc inspiraţional ceea ce a scris, şi deşi nici nu-mi place şi nici nu găsesc potrivit cuvântul regulă, (în engleză parcă sună mai prietenos) multe dintre idei coincid cu ce cred şi eu şi îmi voi spune părerea sau completările după fiecare regulă tradusă din sursa originală. Fiecare e liber(ă) să se lase inspirat(ă) de ceea ce doreşte.

Asigură-te că are ca exemplu bărbaţi puternici din punct de vedere al inteligenţei, al hotărârii şi al integrităţii caracterului. Exemple de bărbaţi cu muşchi în uniformă sau echipament, precum Batman sau LaMarr Woodley, vor fi  în preajma fiului tău încă de la naştere. Însă asigură-te că va cunoaşte şi oameni care au reuşit în viaţă datorită inteligenţei lor, precum Albert Einstein, datorită talentului scriitoricesc, precum Mark Twain, datorită cuvintelor lor, precum Dr. Martin Luther King Jr., a tăriei lor de caracter (Team Hoyt), a ideilor (The Wright Brothers), a integrităţii (Officer Frank Shankwitz), a curajului lor (Neil Armstrong), sau datorită abilităţii lor de a tăcea când toţi ceilalţi urlă (Jackie Robinson).

ColorYourLifeinJoy: Este foarte important să depăşim limitele realităţii imediat înconjurătoare şi să găsim modele dincolo de televizor, de reviste sau de opinia publică. Modelele trebuie căutate la bibliotecă, în cărţi, în documentare, şi de ce nu, în cazuri fericite, în jurul nostru. Şi bunicul poate fi un model. Reperele de valoare pot inspira copilul, adolescentul. Pornind de la o simplă întrebare Mami, cine a inventat telefonul? se poate ajunge la a citi despre viaţa lui Alexander Graham Bell şi la a afla câte altele a mai realizat. Tocmai mi-a venit o idee de activitate pentru când vom fi măricei: Hai să scotocim despre un om de valoare. :)

Asigură-te că are ca exemplu femei puternice din punct de vedere al inteligenţei, al hotărârii şi al integrităţii caracterului. Exemple obişnuite de femei frumoase, precum Daphne Blake, Prinţesa Jasmine, sau Britney Spears, vor fi  în preajma fiului tău încă de la naştere. Însă asigură-te că va cunoaşte şi femei care sunt frumoase şi pe interior datorită inteligenţei lor, precum Madame Marie Curie, datorită talentului scriitoricesc, precum Harper Lee, datorită cuvintelor lor, precum Eleanor Roosevelt, a tăriei lor de caracter (Anne Sullivan), a ideilor (Oprah Winfrey), a integrităţii (Miep Gies), a curajului lor (Ameila Earhart), sau datorită abilităţii lor de a spune ce trebuie şi de a lua atitudine când toţi ceilalţi nu spun nimic (Aung San Suu Kyi).

ColorYourLifeinJoy: Ceea ce am spus mai sus e valabil şi aici, şi chiar subliniat, pentru că trăim într-o lume în care încă mai întâlnim atitudini misogine, în care jucăriile pentru fetiţe sunt despre îngrijit bebeluşi, gătit sau curaţenie, iar cele pentru băieţi sunt despre tehnică, mecanică sau ştiinţă. Toleranţa şi respectul faţă de cel diferit de lângă noi sunt foarte importante. Genul, rasa, naţionalitatea, convingerile unei persoane nu schimbă cu nimic valoarea a ceea ce aceasta a realizat.

Fii un exemplu de femeie inteligentă, hotărâtă şi integră
Deja eşti toate acestea. Dacă vreodată te subapreciezi, aminteşte-ţi măcar unul dintre următoarele lucruri: dacă ai făurit şi ai dat viaţă scoţând-o din corpul tău, deşi părea imposibil şi de neconceput, dacă ai avut grijă de un nou-născut, dacă ai făcut ca o durere să dispară cu un pupic, dacă ai învăţat pe cineva să citească, dacă ai învăţat un copilaş să mănânce cu linguriţa, dacă ai curăţat diaree fără să-ţi vină să vomiţi, dacă ai simţit o aşa iubire pentru un copil încât să fii în stare să-ţi dai şi viaţa pentru el (chiar dacă e al tău) sau dacă ai găsit o cale să fii puternică atunci când acel copil suferă... eşti o supereroină. Să nu te mai subapreciezi nici măcar o secundă. La modul cel mai serios.

ColorYourLifeinJoy: Ştiu că exemplul personal este cel mai bun. Părintele trebuie să înveţe să fie un exemplu, să se respecte pe sine, să aibă încredere în sine, să facă lucruri pentru sine, să se aprecieze şi în acelaşi timp să fie modest. Părintele face de zeci de ori mai multe lucruri decât cele enumerate, însă adesea se uită pe sine, se pierde printre mărunţişurile şi treburile zilei, se lasă la urmă sau îşi amână vrerile până uită de ele. Iar în timp efectele se văd, se simt în sufletul omului. Copiii fericiţi şi împliniţi au părinţi fericiţi şi împliniţi. Deci...

Învaţă-l să aibă bune maniere
...deoarece aşa este frumos şi astfel lumea va fi un loc mai bun pentru el.

ColorYourLifeinJoy: Toţi părinţi vor să-şi înveţe copiii să fie manieraţi (sau cel puţin aşa ar trebui.) Nu îmi dau seama exact cât de extinsă este tendinţa aceasta, însă este încurajator să vezi că din ce în ce mai mulţi părinţi se ocupă de copiii lor, se implică în educaţia lor, fac activităţi diverse, crează şi descoperă împreună. Mă gândesc că astfel lumea copiilor noştri, ca adulţi, va fi una mai bună, datorită faptului că sunt plantate lucruri mai frumoase şi mai sănătoase în sufletele lor de pe-acum.

Dăruieşte-i ceva în care să creadă
Deoarece într-o zi îi va fi teamă, sau va fi nervos, sau va avea inima rănită, sau se va simţi pierdut, sau pur şi simplu va avea nevoie de tine, iar tu nu vei putea fi acolo. Dăruieşte-i ceva către care să se întoarcă atunci când se va simţi singur, şi astfel să ştie că de fapt nu este singur niciodată, absolut niciodată.

ColorYourLifeinJoy: Ceva în care să creadă, puternic şi fără de cusur, uşor de găsit la tot pasul atunci când vrei să cauţi cu adevărat, indiferent dacă priveşte în sus, ori în jos cu faţa-n palme, ori dacă priveşte în propriul suflet, ori în jur, ori sub orice piatră...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...