24 ianuarie 2014

Paşi prin iarnă

Vrem să vă povestim câte ceva din ceea ce am mai făcut noi în această aşa-zisă iarnă, în care am avut doar un strop de zăpadă, în care am uitat de hainele foarte groase şi pe timpul căreia soarele ne-a înmugurit pomii fructiferi. Să vedem ce-o mai urma. :) Însă ne-am bucurat din plin de sărbători, de plimbări şi de timpul petrecut împreună, plin cu de toate. Şi cum vreme îndelungată nu a mai fost loc, chef sau timp pentru meşterit la articole de blog, vom face o punte peste aceste luni, povestindu-vă despre unele dintre activităţile noastre colorate şi despre ce mai face Mathias în prezent. În primul rând vorbeşte de toate, întreabă, constată, descrie în propoziţii din ce în ce mai dezvoltate şi mai haioase. Până prin octombrie am tot notat într-un caiet orice cuvinţel nou spunea, însă de când a început să spună în fiecare zi din ce în ce mai multe cuvinte, n-am mai reuşit să ţin pasul şi să notez. De asemenea, cântă de zor mai toate cântecelele pentru copii pe care i le tot cânt eu de vreo doi ani încoace. :) ABC şi Şade raţa pe butoi sunt preferatele lui. De fapt îi plac foarte multe melodii şi de la radio şi ne pune să dansăm împreună pe ele cu un hotărât Haideti dasaţi! Are idei una după alta, şi mai toate duc către mami şi tati cu îndemnul Haideţi! :) Îi plac poveştile, scenetele de teatru, iar în reprizele în care îşi face de lucru singurel, răsfoieşte cărţi sau reviste, sau mai nou, repară orişice cu fel de fel de unelte. 

Am alcătuit la început de decembrie un calendar premergător Crăciunului, în cadrul căruia am citit diverse cărţi, am îmbogăţit barba moşului cu pufi albi, am făcut activităţi pe tema iernii şi am împodobit casa şi bradul. Pe 1 Decembrie am lucrat câteva activităţi despre România şi i-am făcut cunoştinţă cu imnul naţional care i-a plăcut foarte mult, doar este şi imnul tot o mizică, nu? :)Pentru că zăpada nu-şi făcea apariţia, am încercat s-o chemăm printr-o pictură pe o pagină colorată în prealabil cu albastru, pe care am plescăit cu pensula cu acuarelă albă până ne-a mai trecut pofta de omăt. Am profitat de zonele mai aglomerate de alb pentru a le da o formă anume, iar mai apoi am conturat cu puţină culoare o căsuţă, un brad şi un om de zăpadă. La prima şi aproape singura ninsoare pe care am prins-o în vizită pe la noi prin curte, am făcut împreună un om mic de zăpadă, mic, dar adevărat. Îmi pare rău că nu ne-am putut da cu sania, pentru că anul trecut era prea mic pentru aşa ceva, dar cu atâta soare, aici la malul mării, până şi renii moşului au făcut plajă. :) Am avut ocazia să vedem reni adevăraţi în faţa unui mall şi după cum puteţi vedea mai jos, lipsa gerului i-a cam moleşit. :) Am văzut şi urşi colindători, care tare mult ne-au mai plăcut, cu tobele şi dansul lor haios. Oricât ne-ar cânta şi ar dansa, şi tot nu ne-am mai sătura de ei.
Bineînţeles că am continuat să ne preocupăm de cifre, litere, forme şi culori, având în vedere că Mathi este foarte pasionat mai ales de numărat şi de alfabet. Cunoaşte numerele de la 1 la 10 şi în română şi în engleză, alfabetul întreg în engleză şi aproape toate literele în română. Le poate asocia cu forma grafică şi le numeşte atunci când le zăreşte pe oriunde, inclusiv pe stradă sau prin magazine. Mai nou numără până la cinci sau şase dacă îi încep eu cu unu şi apoi îl las singur să continue, căci de altfel el numără singur patru, cinci, şase, patru, cinci, şase şi turuie într-una tot aşa. :) Datorită căsuţei cu numere şi animale, care ni le numeşte şi în engleză şi în germană, Mathias mai spune câteodata şi sechs, acht sau zehn. Îi place să folosească şi creioane colorate, cretă sau carioci, spunând Mathi schie! De aceea îi tot pun la îndemână fişe cu litere, cifre şi altele, de care să se ocupe atunci când vrea să scrie. :)


Alte preocupări de-ale noastre sunt legate de partea practică a vieţii de zi cu zi, micul gospodar dorind să se implice în oricare din treburile de prin casă. Ajută la storsul portocalelor pentru fresh-ul din fiecare dimineaţă, (am profitat de ocazie şi i-am creat fişe secvenţiale simple, pentru a observa mai bine etapele), vrea să taie fructe sau alte alimente pe tocătorul lui, vrea să aşeze haine şi este foarte pasionat de maşina de spălat şi de aspirator. Ba chiar are propriul lui aspirator de jucărie, care poate aspira biluţe de celuloză sau hârtii mici, aspirator pe care deja îmi fac planul să-l implic în activităţile noastre cu litere, cifre şi nu numai. De asemenea, de când are propria trusă de scule cu bormaşină cu tot, repară orice, de la maşinuţe şi alte jucării, până la coada lui Tigrilă de pe perete. :)


De curând Mathias a împlinit doi ani. Doi ani plini de minunăţii, emoţii şi descoperiri, ce s-au derulat de parcă ne-am dat într-un rollercoaster. Dacă anul trecut mami s-a ambiţionat să-i facă ea tortul, unul cu multă ciocolată albă, în formă de ursuleţ, un fel de prieten al lui Winnie de Pluş, tortul de anul acesta a fost cu Mickey Mouse, deoarece este încă foarte pasionat de acest personaj simpatic, pe care adesea îl punem la treabă în activităţile noastre. :)Aşadar aceştia au fost paşii noştri prin iarnă, aşa în mare. Avem liste cu planuri, cu idei, ne-am organizat şi spaţiul de lucru altfel, şi materialele, şi vă vom ţine la curent cu activităţile noastre. Le spunem şi cititorilor noştri mai vechi, şi celor mai noi, bine v-am regăsit şi le urăm tuturor să aibă mult, mult spor la joacă!

2 comentarii:

  1. Multumesc !...mi-ai dat o idee minunata de invatare a cuvintelor straine !...super fisa de culoare albastra e geniala ! MULTUMESC ! La cat mai multe activitati frumoase !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult că vă plac fişele noastre, Mathias e pasionat sa "schie" pe orice, aşa că îi dau la îndemână tot felul de astfel de foi şi ne-au folosit foarte mult până acum. Vă mai aşteptăm pe la noi. Toate cele bune!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...