15 iulie 2012

Jocuri cu lumini şi umbre

După zornăitori, după mingi mari şi mici, jucării chiţăitoare, colorate şi de felurite forme, înşirate pe sfoară sau nu, prinse de carusel sau zdrăngănite în mânuţă şi apoi azvârlite pe jos, după cântecele şi dănţuială cu hohote de râs, întotdeauna este bine venită şi o pauză de linişte şi relaxare, când vrei să stai pe pat împreună cu copilaşul tău, care bineînţeles că ar mai vrea să se joace, deşi îi este şi somn. Acesta este momentul când noi am descoperit luminile şi umbrele, ca fiind cele mai relaxante jucării. Avem de la Tuşi un ursuleţ de pluş cu burtică de lumini colorate, care se schimbă de la roşu la verde şi apoi la albastru şi care ne cântă foarte suav Twinkle Twinkle Little Star. Am stins lumina în cameră şi am mişcat luminiţele în fel şi chip pe tavan, Mathias fiind foarte încântat şi curios să le studieze. Le urmărea cu privirea şi îmi plăceau reacţiile lui. Şi m-am gândit că această activitate poate fi făcută şi fără ursuleţ cu lumini în burtică. 

Dacă nu aveţi la îndemână o jucărie cu lumini, puteţi folosi o cutiuţă, un pahar de carton sau orice recipient ce poate fi găurit cu uşurinţă în prealabil, în care să introduceţi o lanternă şi să proiectaţi luminile pe perete. Puteţi folosi becuri colorate, lanterne de diferite mărimi sau poate chiar o instalaţie de pom pusă într-o cutie de pantofi fără capac, pe care să o puteţi manevra de la distanţă faţă de copil, proiectându-i luminile pe o suprafaţă la îndemână. Lăsaţi-vă imaginaţia să inventeze şi să reinventeze această activitate foarte interesantă pentru bebeluş şi delectaţi-vă cu reacţiile micului spectator.

Într-o altă zi ne-am jucat cu umbrele. De fapt am descoperit cît de interesante sunt pentru copilaş, când l-am surprins uitându-se după umbrele apărute pe perete cînd îl tineam în braţe prin casă. Şi m-am gândit să dezvoltăm acest interes într-o activitate simplă, dar relaxantă. Am folosit diverse forme (animăluţe şi o maşinuţă) decupate. Avem câteva din lemn şi din foi gumate. Dar pentru această activitate sunt suficiente şi forme decupate din carton. Nu contează culoarea sau detaliile, ci doar silueta care apare pe perete. Puteţi folosi o veioză mai puternică, care să vă ajute să obţineţi umbre clare. Este foarte haios ca prin apropiere şi prin depărtare să micşoraţi sau să măriţi figurinele de pe perete cu care puteţi să asociaţi cântecele sau conversaţii între animăluţe. Puteţi exemplifica şi cum face maşina, cocoşul sau câinele, în funcţie de ce forme folosiţi. Bineînţeles că puteţi folosi şi siluete create cu ajutorul mâinilor, precum în imaginile de mai jos sau după cum se pricepe fiecare. La fel ca şi jocul cu lumini, această activitate poate fi diversificată cu fel de fel de forme, dialoguri şi chiar scenete amuzante.

 

3 comentarii:

  1. Ce dragut e ursuletul! Bebelusii sunt fascinati de lumini si forme.
    Baietelul meu are o lanterna si cu ea se joaca in intuneric. Ziua mergem in dormitor, tragem obloanele la geam si ne intindem toti 3 pe pat si urmarim lanterina pe perete, iar cu ajutorul jucariilor facem umbre.
    Seara cand ne intoarcem de la plimbare, ne jucam alergand dupa umbra formata de la lumina stradala. E foarte distractiv, David alearga inainte si eu dupa el cu fetita in carucior. Normal ca si ea rade cu gura pana la urechi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumim! Aşa este, sunt fascinaţi... Ce frumos că poţi crea aşa momente frumoase din lucruri aşa de simple. Iar când sunt doi copilaşi, distracţia e şi mai mare. Felicitări pentru activităţile pe care le faceţi împreună. Vă mai aşteptăm pe la noi să ne mai povestiţi şi altele. :)

      Ștergere
    2. Cu drag vom veni :)Multumim pentru invitatie.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...