23 mai 2013

Reguli pentru mame de băieţi... şi nu numai (5)

Încheiem seria regulilor, sau mai frumos spus, a îndemnurilor pentru părinţi scrise de Tabitha Studer fără a relua introducerea, însă pentru primele patru părţi folosiţi link-urile de mai jos:


De asemenea, dacă doriţi o listă completă cu aceste reguli, pentru a le avea la îndemână, traduse, fără comentarile regăsite în articole, puteţi descărca documentul în format pdf intrând pe link-ul de la sfârşitul articolului. Sper să vă fie de folos şi să le spuneţi şi altora despre ele. Enjoy!

Oferă-i modalităţi de a-şi consuma energia Precum un set de tobe, un stilou, un sac de box sau joaca într-un  spaţiu mare în aer liber, în apă sau chiar cu un câine. Dă-i lucruri cu care să facă ce vrea, căci altfel se va juca cu lucrurile tale şi nu-ţi va părea prea bine.

ColorYourLifeinJoy: Păi  în afară de sacul de box, le avem pe toate la îndemână şi nu pentru că nu vreau să se joace cu lucrurile mele, ci pentru că îmi place să-i ofer posibilitatea să facă lucruri care să-l încânte, să-i satisfacă nevoia de a experimenta şi să-i sporească curiozitatea.

Construiţi forturi
Forturile/corturile au puterea să transforme joaca de zi cu zi dintr-una normală într-una magică. Aruncaţi pe jos pernele de pe canapea, iar cu ajutorul unor pături şi a unor ace de siguranţă vă puteţi transforma sufrageria în peştera minunilor. Astfel va învăţa pentru viitor că orice lucru banal din viaţa de zi cu zi are potenţial de a deveni magic.

ColorYourLifeinJoy: Da, corturile şi forturile sunt o distracţie pe cinste. Chiar şi pentru noi, la 1 an şi 4 luni, cortul nostru în formă de castel şi joaca cu acesta sunt motive de hohote de râs şi de voie bună, fie că ne ascundem în el, că ne refugiem între două reprize de alergat prin casă, fie că le facem căsuţă tuturor animăluţelor de pluş în el.

Du-l în locuri noi
Pentru că îi vor face mintea şi inima să se deschidă şi mai mult, iar ideile, întrebările şi amintirile vor apărea din abundenţă.

ColorYourLifeinJoy: Expunerea la cât mai multe experienţe plăcute, oportunitatea de a descoperi lucruri şi locuri noi sunt de o valoare inestimabilă pentru micul explorator. Şi pentru orice vârstă se găsesc idei potrivite, în afară de mall-uri şi parcuri. Vă vom povesti despre unele noastre escapade în curând.

Drăgăleşte-l
Orice mamă de băiat vă poate spune că aceştia sunt aşa de delicioşi când vine vorba de drăgălit. Ei pot şi şi duri şi nebunatici, însă există însă acele momente când sunt aşa de drăguţi, sensibili şi afectuoşi. Şi în aşa măsură încât ajungi să te uiţi în jur, la bărbăţii din jurul tău şi să te întrebi ce s-a întâmplat de au pierdut aşa de mult din aceste calităţi. Şi poţi împiedica ca acest lucru să i se întâmple fiului tău, drăgălindu-l când este afectuos, şi mai ales atunci când este nebunatic. Şi atunci când au două luni, şi când au 16 ani. Tu eşti mama lui şi nu contează cât de mare e, ai dreptul să-l săruţi şi să-l drăgăleşti, şi asigură-te că ştie acest lucru. P.S. Este valabil şi important şi pentru taţi, de asemenea.

ColorYourLifeinJoy: Într-adevăr, afecţiunea se educă. Şi nu neapărat pentru a o avea, ci pentru a o păstra, nealterată, chiar dacă îşi schimbă forma odată cu vârsta. Important este să nu-şi piardă intensitatea. Bineînţeles că trebuie respectate imaginea şi respectul de sine ale copilului, mai târziu ale adolescentului, doar că este foarte important ca acesta să ştie că nu e nemasculin să-şi exprime sentimentele atunci cănd doreşte.

Fii acasă! 
Tu eşti acasă pentru el. Când învaţă să meargă, se îndepărtează cu câţiva paşi legănaţi apoi se întoarce la tine, iar apoi se îndepărtează şi mai mult şi iar se întoarce. Când va încearca ceva nou, îţi va căuta zâmbetul plin de mândrie. Când va învaţa să citească, îţi va citi de douăzeci de ori aceeaşi carte, pentru că eşti singura persoană care îl va asculta de atâtea şi atâtea ori. Când va juca sportul său preferat, se va uita după chipul tău în tribună. Când va fi bolnav, pe tine te va chema. La fel şi când va avea un eşec. Când va fi adult, puternic şi mândru, dar va simţi nevoia să plângă, la tine va veni. Deoarece un om poate plânge în faţa mamei sale fără să se simtă jenat. Chiar şi când va avea o nouă femeie în viaţa lui şi îşi va lua o nouă casă, tu tot mama lui vei fi. Acasă, rădăcinile, constanta permanentă, precum soarele. Să simţi toate acestea în sufletul tău şi toate celelalte se vor aranja de la sine. 

ColorYourLifeinJoy: Una dintre cele mai importante şi frumoase reguli, atât pentru copil, cât şi pentru părinte. Este esenţial pentru oricine să simtă că oricând are unde să se întoarcă, indiferent cât de departe a călătorit pe drumurile vieţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...